Lenovo ili punim imenom Lenovo Group Limited (kin. 联想集团有限公司) (SEHK: 0992, OTCBB: LNVGY) kineska je multinacionalna korporacija koja se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom računalnih tehnologija i to - stolnih i prijenosnih računala, radnih stanica, servera, uređaja za pohranu podataka, informacijskih tehnologija, softwarea i drugih povezanih usluga.

Lenovo Group Limited
联想集团有限公司
Vrsta
Osnovana 1984.
Osnivač(i)Masaru Ibuka
Akio Morita
Trenutno sjedište Peking, Kina
Morrisville, Sjeverna Karolina, SAD
Singapur
PredsjednikLiu Chuanzhi
ProizvodiStolna računala
Prijenosna računala
Netbook računala
Serveri
Printeri
Televizori
Jedinice za pohranu podataka
Televizori
PrihodUSD$ 14.901 miljardi (2009.)
Operativni prihodUSD$ -210.1 miljardi (2009.)
Neto dobitUSD$ -226.3 miljardi (2009.)
Web-stranicaLenovo web site

Lenovo ima tri glavna centra svojih poslovnih operacija. To su:

S druge strane istraživački centri nalaze u:

2005. Lenovo je od IBM-a otkupila tehnologiju i brand ThinkPad vezan uz prijenosna računala, u vrijednosti 1,75 mljrd. USD. 2009. Lenovo postaje četvrti najveći proizvođač računala na svijetu, a najveći je prodavatelj u Kini, gdje drži tržišni udio od 28,6 %. Za fiskalnu godinu 2008/09 (koja završava 31.3. 2009.) tvrtka je ostvarila prodaju u vrijednosti 14,9 mljrd. USD.

Ime uredi

Riječ Lenovo je izvedenica od engleske riječi Legend (legenda) i latinske riječi novo (novo). Na pojednostavljenom kineskom pismu, Lenovo se piše - 联想, na tradicionalnom kineskom - 聯想 a na pinyin jeziku - liánxiǎng. Na kineskom jeziku ti nazivi bi u prijevodu značili "udruženje" ili "povezana razmišljanja".