Otvori glavni meni
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Toranj (razvrstavanje).

Tornjevi ili kule ili su korišćene u tvrđavama da bi ojačale bedeme i pojačale odbrambrenu sposobnost utvrde.Bile su kamene dok im je unutrašnjost skoro uvek bila drvena.Na vrhu kule se nalazio plato koji je bio okružen grudobranom.Zbog svoje čvrste konstrukcije na neke od njih se moglo smestiti i oruđe(balista,mangonel) za borbu.

Sadržaj/Садржај

Vrste kulaUredi / Уреди

Kvadratne trostrane kuleUredi / Уреди

Kvadratne trostrane kule su imale kvadratnu osnovu i tri kamene strane dok četvrtu okrenutu ka unutrašnjosti nisu imali.Ovakve kule se najčešće sreću kod nas.

Kvadratne četvorostrane kuleUredi / Уреди

Kvadratne četvorostrane kule su imale kvadratnu osnovu i sve četiri kamene strane.U njih se ulazilo kroz vrata koja su obično smeštena u prizemlju,ali su se često nalazila na višim spratovima i prilazilo im se preko bedema ili stepenica.Ovakva vrsta kula je dosta retka kod nas.

Topovske kuleUredi / Уреди

Topovske kule su bile mnogo niže i imale su šestostranu osnovu,a služile su kao platforma za artiljerijska oruđa.Kod nas su se pojavile sa najezdom Turaka.

Porodične kuleUredi / Уреди

Porodične kule su predstavljale specifičan oblik kuća koji je građen i dinarskim delovima Balkanskog poluostrva sa ciljem zaštite.

Poznate kuleUredi / Уреди

Pogledaj jošUredi / Уреди