Opsadna kula

(Preusmjereno sa stranice Opsadni toranj)

Opsadna kula je opsadna sprava koja je dizajnirana da štiti napadače i merdevine na prilasku odbrambenom zidu utvrđenja.Kula je obično bila pravougaona, sa četiri točka i visine koliki je zid, mada su nekad bile i više što je omogućavalo strelcima da stanu na vrh i podržavaju trupe koje se iskrcavaju.S` obzirom da su kule bile drvene i time podložne vatri morale su biti obložene nekim ne zapaljivim materijalom kao što je gvožđe ili sveža životinjska koža.

Opsadna kula

Opsadne kule koriste se još od 350 godine pne. u Evropi ali i u drevna vremena na dalekom istoku.Opsadne kule su bile veoma glomazne i teške za pokretanje, tako da su se uvek pravile na samom mestu opsade.Pošto im je trebalo dosta vremena za izgradnju, opsadne kule su se pravile samo ako je utvrđenje bilo nemoguće osvojiti pomoću merdevina ili probojem kroz kapiju ili sam zid.

Opsadne kule su služile za prebacivanje trupa preko neprijateljskih zidina.Kada bi kula prišla zidu ona bi ispustila korvus posle čega bi pešadija mogla da jurne na zidine.

Opsadne kule su postave veoma ranjive i zastarele pojavom topova, kada je opsada pošla sasvim drugim pravcem.Kasnije su nastale Baterije, to su bili drveni topovi koji su se kao i opsadne kule pravili na samom mestu opsade.Nekoliko baterija je napravila Ruska armija prilikom opsade Kazanja 1552.

Vidi još uredi

Spisak oružja u srednjem veku