Krunski princ Thutmose

Krunski princ Thutmose (ili, preciznije, Djehutymos) bio je najstariji sin egiptaskog faraona Amenhotepa III iz Osamnaeste dinastije. Nestao je iz javnih spisa u trećem deceniju života, odnosno pred kraj vladavine Amenhotepa III.[1] Njegov mlađi brat Amenhotep IV - poznatiji kao Akhenaten - je umjesto njega naslijedio prijestolje.

Služio kao svećenika boga Ptah u drevnom Memfisu[2], te imao punu titulu Krunski princ, Nadzornik svećenika Gornjeg i Donjeg Egipta, Visoki svećenik Ptah u Memfisu i Sm-svećenik Ptah. Mala figura princa kao mlinara se nalazi u Louvreu, a jedna se nalazi u Berlinu.[3] Princ Thutmose je najpoznatiji po vapnenačkom sarkofagu svoje mačke Ta-miu koja se danas nalazi u Kairskom muzeju.[4]

Siegmund Freud je u svojoj knjizi Mojsije i monoteizam iz 1939. godine iznio hipotezu da je Thutmoseov mlađi brat Akhenaten bio povezan s biblijskim likom Mojsija. Nešto kasnije (1998) je istu hipotezu razradio Jan Assmann u knjizi Moses the Egyptian, pa se pojavljuju teze da je upravo Thutmose bio Mojsije.

Izvori uredi

  1. Aidan Dodson & Dyan Hilton, The Complete Royal Families of Ancient Egypt, Thames & Hudson (2004), p.157
  2. Aidan Dodson (1990). „Crown Prince Djhutmose and the Royal Sons of the Eighteenth Dynasty”. The Journal of Egyptian Archaeology 76. 
  3. Dodson & Hilton, op. cit., p.157
  4. Arielle Kozloff & Betsy Bryan, "Royal and Divine Statuary," Egypt’s Dazzling Sun: Amenhotep III and his World,(Cleveland, 1992), p.425, fig.XIV.1

Eksterni linkovi uredi