KK Cibona je hrvatski košarkaški klub iz Zagreba.

Ime kluba uredi

Klub je 24. travnja 1946. osnovan pod imenom Sloboda. U početku je često mijenjao ime (Zagreb, Vihor, Polet), da bi 1950. pristupio SD Lokomotiva i uzeo njihovo ime. Iz Lokomotive istupaju 1975. i uzimaju sponzorsko ime Cibona (prehrambeni koncern koji su činila zagrebačka poduzeća "Kraš", "Franck", "Badel" i "Voće"). Ime samog sponzora dolazi, po jednima od tal. cibo = hrana, a po drugima dobilo je po spoju riječi CI(korija)-BO(mbon)-NA(ranča), a pravo ime dolazi od spojenice iz latinskog "cibus bonus", koje znaći "dobra hrana", po tome je dobio koncern ime. U samom početku promjene imena, zbog mlade ekipe kakva je Cibona bila i prema Mirku Novoselu, koji je bio alfa i omega kluba, kružio je šaljivo značenje imena: C(icibanski) I(nstitut) B(asketskog) O(ca) N(ovosel)A. Ime Cibona toliko se ukorijenilo među navijačima da se održalo i do danas, unatoč činjenici da se prehrambeni koncern po kojem su dobili već poodavno raspao.

Klupski nadimak je Vukovi s Tuškanca, jer je tadašnja Lokomotiva prije izgradnje današnje Košarkaške dvorane Dražena Petrovića igrala na igralištu na Tuškancu. Boja dresa im je plava. Navijači im skandiraju "heja-heja cibosi" što je modifikacija originalnog navijanja "heja-heja-lokosi" dok se klub zvao Lokomotiva.

Smogovci od 2010. godine intenzivno prate Cibonu što ih čini prvom organiziranom navijačkom skupinom u povijesti kluba. Smogovci su proizašli iz Akcije za spas Cibone, putem koje su se ljubitelji kluba organizirali oko spašavanja posrnulog kluba u financijski izrazito teškom periodu, kada je klub bio pred gašenjem.

Naziv kluba kroz povijest

  • Sloboda (1946. - '47.)
  • Zagreb (1947. - '48.)
  • Polet (1949. - '50.)
  • Lokomotiva (1950. - '75.)
  • Cibona (1975. - '98.)
  • Cibona Siemens (1998. - '98.)
  • Cibona VIP (1998. - '05.)
  • Cibona (2005. - )

Klupski trofeji uredi

Domaći uredi

Međunarodni uredi

Sastav koji je osvojio Kup Jugoslavije u Borovu 1982.: M. Nakić, A. Petrović, Bečić, Akik, Pavličević, Despot, Sikirić, Knego, Uzelac, Ušić, Dogan, Gospodnetić i trener Novosel.[1]

Sastav koji je osvojio Kup pobjednika kupova 1982.:[2] Rajko Gospodnetić, Mladen Cetinja, Zoran Čutura, Damir Pavličević, Krešimir Ćosić, Mihovil Nakić, Srđan Savović, Tomislav Bevanda, Sven Ušić, Adnan Bečić, Andro Knego, Aleksandar Petrović. Trener Mirko Novosel. Pomoćni trener Željko Pavličević.

Treneri uredi

 
Košarkaši KK Cibone na utakmici protiv KK Partizana u finalu NLB lige 2010.

Poznati igrači uredi

Momčad uredi

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi