Nikola Plećaš

Nikola Plećaš (Bruvno, 10. siječnja 1948.), visok 188 cm, bivši jugoslavenski košarkaš i jugoslavenski košarkaški reprezentativac.

Nikola Plećaš
Nadimak sveti Nikola
Rođenje 10. siječnja 1948.
Bruvno
Karijera 1960-ih - 1970-ih
Klub
Bivši klubovi KK Oriolik
Lokomotiva
Nagrade i dostignuća
Košarka
Olimpijske igre
Srebro 1968. Mexico City Jugoslavija
Svjetska prvenstva
Zlato 1970. Ljubljana Jugoslavija
Srebro 1974. Portoriko Jugoslavija

Igrao je na položaju beka. Igrao je '60-ih i '70-ih i tada bio uvjerljivo najbolji igrač kluba. Bio je poznat po nadimku "sveti Nikola". Jednim je od najboljih strijelaca "Lokomotive", a time i nasljednika "Cibone", svih vremena. Imao je karakterističan šut koji je bio vrlo precizan i da se vodila statistika po današnjim pravilima, mnogi koševi koje je postigao bili bi trice, no tada nije bilo tog pravila. Vrlo karakterističan je imao i ulaz u reket s lijeve strane kada bi se nakon dvokoraka u skoku odrazio (imao je vrlo dobar odraz) skoro vertikalno i od table zabijao koševe. Nije bila rijetkost da je po tadašnjim pravilima zabijao po 40 koševa na utakmici, što bi uz priznavanje današnjih trica bilo i više od 50 koševa. Bio je igrač koji je mogao odlučiti utakmicu sam.

Igračka karijera uredi

Klupska karijera uredi

U karijeri je igrao za "Oriolik", "Lokomotivu"...

Reprezentativna karijera uredi

Član je reprezentacije Jugoslavije koja je 1970. u Ljubljani osvojila zlatnu medalju na Svjetskom košarkaškom prvenstvu pobijedivši u finalnoj skupini i SAD što je bila prvorazredna senzacija.

Trenerska karijera uredi

Vanjske poveznice uredi