Jackie Curtis (19. februar, 1947. – 15. maj, 1985.) bila je poznata transrodna glumica i dramaturškinja, drag queen i jedna od Warholovih superzvezdi.

Jackie Curtis
glumica, dramaturg
Biografske informacije
RođenjeJohn Holder Jr.
19. februar, 1947.
New York, New York, SAD
Smrt15. 5. 1985. (dob: 38)
New York, New York, SAD
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, dramaturg

Pominje se da je Jackie, imidžom svoje drag persone, inspirisala vizuelni stil Glam rocka.

Biografija uredi

Jackie Curtis je rođena kao John Holder Jr. u New Yorku, gde provodi život i umire od predoziranja heroinom. Curtis nastupa i živi delom kao muškarac (nekada uzimajući lik James Deana), a nekada kao žena. Kada nastupa u dragu obično nosi karmin i sjaj oko očiju, kovrdžavu crvenu kosu i haljinu, koja je često iscepana, kao i njene čarape. Ovaj jedinstveni imidž (za to vreme), kao kombinaciju trasha i glamura, Jackie je promovisala kasnih 1960-ih kada je bila česta gošća u poznatim klubovima, kao što je Max’s Kansas City. Zbog toga se može tvrditi da je svojom pojavom inspirisala glam rock imidž 1970-ih.

„Jackie nije drag queen. Jackie je umetnica. Pionir bez granica.“, izjavio je Andy Warhol o svojoj saradnici. Jackie je nastupala najpre kao pozorišni glumac (kao muškarac), debitujući još sa 17 godina u predstavi Miss Nefertiti Regrets Toma Eyena, u kojoj nastupa sa Bette Midler. Posle ovog iskustva Jackie počinje da piše svoje predstave, u kojima često glume druge transrodne glumice, kao što su Candy Darling i Holly Woodlawn. Njene predstave su imale uspešna Off-Off-Broadway prikazivanja, kao i dobre kritike u New Yorku i smatraju se reprezentativnim za Theatre of the Ridiculous. Kao dramska spisateljica i glavna glumica radila je na predstavama: Glamour, Glory and Gold, u kojoj glume, takođe, Candy Darling, Melba LaRose i Robert DeNiro; Amerika Cleopatra sa Harvey Fiersteinom; Famme Fatale sa Patti Smith, Jayne County (koja je tada nastupala kao Wayne County) i Penny Arcade i Heaven Grand In Amber Orbit, sa Holly Woodlawn u produkciji Playhous of the Ridiculous. Ove predstave su privukle Andy Warhola i Paul Morrisseya, koji su je angažovali za svoj film Flesh (1968) i, kasnije, Women in Revolt iz 1971. godine. Iste godine Jackie učestvuje u snimanju filma W.R.: Misterije organizma Dušana Makavejeva.

Jackie se pokazala i kao talentovana pesnikinja. Njena pesma B-Girls je uključena u The Peots’ Encyclopedia. Napisana na osam stranica, ovo je najduža pesma u toj antologiji.

Jackie is just speeding away
Thought she was James Dean for a day
Then I guess she had to crash
Valium would have helped that bash
Said, Hey babe,
Take a walk on the wild side

Lou Reed - Walk on the Wild Side

Jackie Curtis se pominje u pesmi Lou Reeda, Walk on the Wild Side, koja govori o superzvezdama, koje je Reed upoznao u Factory-u. U pesmi se pominje njena zavisnost od droga i fascinacija James Deanom.

Tokom 1980-ih snimila je još dva filma. Godine, 1985. Jackie umire od slučajnog predoziranja heroinom. Za razliku od Candy Darling, Jackie je sahranjena kao muškarac, a na plakati je pisalo „John Holder, a.k.a. Jackie Curtis“. Fotografije na kojima je ona u dragu bile su poređane oko sanduka i u njemu. Na sahranu nije došao niko iz Factory-a, mada su Warhol i Morrissey poslali cveće. Njenni prijatelji i prijateljice su posuli njen grob posle sahrane tolikom količinom šljokica da se sjaj video sa obližnjeg autoputa[1].

Jackie je izvršila uticaj na mnoge ljude sa kojima je bila u kontaktu, kao što su Holly Woodlawn, Joe Dallesandro i Penny Arcade, kao i na David Bowiea. Njen uticaj bio je u domenu stila: korišćenje šljokica kojima je pokrenula Glam rock, kao i nošenje iscepane odeće i čarapa, najavljujući punk, kao i u domenu umetničkog izražavanja u drami i pesništvu, kojima je kritikovala slavu, glamur i pop kulturu u Americi. Njena najveća zasluga i hrabrost je možda u transgresiji roda, o čemu se gotovo ništa nije znalo dok savremeni autori i autorke, poput Judith Buther, nisu počeli da pišu o tome.

O Jackie uredi

Godine 2004. snimljen je dokumentarni film o njenom životu Superstar in a Housedress. U filmu I Shot Andy Warhol (1996) glumac Jamie Harrold glumi Jackie Curtis.

Filmovi uredi

Predstave uredi

  • Glamour, Glory and Gold (1967)
  • Lucky Wonderful
  • Amerika Cleopatra (1968)
  • Heaven Grand In Amber Orbit (1970)
  • Femme Fatale
  • Vain Victory: Vicissitudes of the Damned (1971)
  • Tyrone X (1979)
  • I Died Yesterday (1983)
  • Champagne (1985)

Izvori uredi

Vanjske veze uredi