Joe Dallesandro

Joe Dallesandro
glumac

na Filmskom festivalu u Seattleu 2009.
Biografske informacije
Rođenje Joseph Angelo Dallesandro
31. decembar 1948. (1948-12-31) (dob: 72)
Flag of the United States.svg Pensacola, SAD
Pseudonim Joe Catano
Joe Dallessandro
Supružnik Leslie (1967-1969)
Terry (1970-1978)
Kim (2011-)
Djeca 2
Profesionalne informacije
Zanimanje glumac
Opus
Djelatni period 1967–

Joseph Angelo (Joe) Dallesandro (rođen 31. decembra, 1948.) je američki glumac u underground filmovima, jedan od Warholovih superzvezdi.

Dalessandro je bio poznat po svojoj lepoti, seksipilu i otvorenoj biseksualnosti. Iako nikada nije postao mainstream glumac, Joe se smatra najpoznatijim muškim seks simbolom američkog underground filma 20. veka. Prema tvrdnjama biografa Michaela Fergusona[1], Dallesandro je bio „prvi otvoreno erotizovani muški seks simbol na filmu, koji se pojavljivao go na ekranu“.

BiografijaUredi

Little Joe never once gave it away
Everybody had to pay and pay
A hustle here and a hustle there
New York City's the place where they said, Hey babe
Take a walk on the wild side
I said, Hey Joe
Take a walk on the wild side

Lou Reed, Walk on the Wild Side

Kao tinejdžer Dallesandro se izdržavao pozirajući go i prostitucijom i pojavio se bar u jednom gej porno filmu. Kasnije je izjavio: „moje bavljenje prostitucijom je bio moj pokušaj da se izdržavam. Poznanstvo sa tim ljudima me je smirilo. Pokazali su mi drugačiji način života. Moj stav je bio da mi je to proširilo životno iskustvo... Kasnije sam shvatio da sam tražio očinsku figuru i nekoga da me voli.“[2]

Dallesandro je upoznao Warhola i Paula Morrisseya 1967. godine kada je zalutao u stan u kome su oni snimali film The Loves of Ondine. Odmah su ga uzeli za taj film. Kasnije je glumio u još nekoliko Warholovih filmova, iako nije voleo njegovu umetnost: „Vredi nešto nekome ko misli da nešto vredi.“ – rekao je o Warholovom radu.

Dallesandro je angažovan za film Flesh u kome je glumio mladog žigola sa nekoliko scena u kojima je go. U velikoj meri je upravo zbog toga Flesh postigao internacionalni uspeh. Dallesandro je postao najpopularniji od Warholovih superzvezdi. Uskoro je postao kultna ličnost koju su obožavali zbog duge kose, mišićavog tela i velikog penisa, kao i zbog njegove skromnosti kada je pokazivao ove atribute na sceni.

Dallesandro je takođe glumio u filmovima Lonesome Cowboys, Trash, Heat, Andy Warhol’s Frankenstein i Andy Warhol’s Dracula, koje je režirao Morrissey. Poslednja dva filma su snimana u Evropi i kada je snimanje završeno, Dallesandro je rešio da se ne vrati u SAD. Do kraja decenije pojavljivao se u filmovima koji su se snimali u Francuskoj i Italiji i vratio se u SAD tek 1980-ih. Glumio je u nekoliko filmova koje nije snimao Warhol ili Morrissey i zapamćen je u Coppolinom filmu The Cotton Club u kome je glumio gangstera iz 1920-ih Lucky Luciana. Glumio je u filmu Johna Watersa iz 1990. Cry Baby.

Dallesandro ima tetovažu na desnoj ruci, na kojoj piše „Little Joe“. Pesma Lou Reeda Walk on the Wild Side između ostalih pominje i njega, kao „Little Joe“ (Mali Jo) koji uvek traži da mu se seks plati. Slika njegovog međunožja u jeansu nalazi se na omotu albuma Sticky Fingers grupe Rolling Stones. Bend The Smiths je za omot svog albuma The Smiths iskoristio sliku Dallesandra iz Flesh-a.

John Waters je za njega rekao: „Odličan glumac, koji je zauvek promenio mušku seksualnost na platnu.“[1]

Dallesandro je bio oženjen tri puta i ima dvojicu sinova. Trenutno vodi hotel u Hollywoodu i živi sa svojom mačkom.

FilmografijaUredi

IzvoriUredi

  1. Ferguson, Michael. Little Joe, Superstar: The Films of Joe Dallesandro, Companion Press 1998. ISBN 1-889138-09-6.
  2. Interview magazin, oktobar, 1994.

Vanjske vezeUredi