Harvey Fierstein

Harvey Forbes Fierstein (6. jun, 1952) je američki filmski i pozorišni glumac i scenarista.

Harvey Fierstein
Harvey Fierstein, 2009.
Biografske informacije
RođenjeHarvey Forbes Fierstein
6. 6. 1952. (1952-06-06) (dob: 71)
Sjedinjene Američke Države Brooklyn, New York, SAD
Opus
Djelatni period1982 -

Biografija uredi

Fierstein je rođen u Brooklynu, u New Yorku, kao mlađi sin Jacqueline Harriet (rođene Gilbert) i Irving Fiersteina. Kada se outovao svojoj porodici sa trinaest godina, njegovi roditelji i brat su mu pružali punu podršku.[1] Počeo je da nastupa već sa šesnaest godina u svom drag show-u u gej klubu na East Villageu. Pošto su mu nastupi bili primećeni, dobio je ponudu da se pojavi u Warholovoj predstavi Pork u eksperimentalnom pozorištu La MaMa, 1971. godine.[1]. Godine 1973. diplomirao je slikarstvo na Pratt Institute-u, na Brooklyinu.[1] Međutim, umesto da nastavi da se bavi slikarstvom, Fierstein je počeo da piše i nekoliko njegovih predstava su doživele premijeru u off-off-broadwayskoj produkciji.

Torch Song Trilogy uredi

Pošto je zapao u tešku depresiju posle raskida sa momkom, Fierstein je po preporuci svog terapeuta počeo da piše o svom iskustvu. Rezultat je bila predstava The International Stud, koja se igrala u Theater for the New City-u of 1976. i u La MaMa pozorištu od 1978.[1] U obe postavke Fierstein je igrao glavnu ulogu, Arnolda Beckoffa, geja koga biseksualni momak ostavlja zbog žene.

Kritike u početku nisu bile pozitivne, ali je Fierstein nastavio da piše o Arnoldu: Fugue in a Nursery i Widows and Children First!. Obe predstave su imale premijere u La MaMa, 1979. godine, a Fague in a Nursery je prebačena u pozorište na off-Broadwayu.

Na predlog The Glinesa, neprofitne organizacije za promociju gej kulture, Fierstein je od ove tri predstave sastavio jedan komad, pod nazivom Torch Song Trilogy, koja je postavljena 1981. u off-off-broadwayskom pozorištu. Uz dobar prijem i posle dobijenih nagrada (Obie Award, Oppenheimer Playwriting Award), predstava je prebačena na Broadway, gde je nastavila da dobija odlične kritike i nagrade. Fierstein je 1983. dobio svoje prve dve nagrade Tony, za najboljeg glumca i za najbolju predstavu.

Po predstavi je 1988. godine snimljen istoimeni film, u kome je Fierstein reprizirao glavnu ulogu.

Broadway uredi

 
Fierstein u ulozi Edne u Hairsprayu na Broadwayu

Posle uspeha koji je imao na Broadwayu sa Torch Son Trilogy, Fierstein je nastavio da se radi u pozorištu. Godine 1983. napisao je scenario za mjuzikl La Cage aux Folles, za koji je dobio nagradu Tony.

Legs Diamond iz 1988. godine, u saradnji sa Peter Allenom, bio je potpuni neuspeh i kod publike i kod kritičara, i mjuzikl je prestao da se izvodi posle 64 prikazivanja. Nešto više uspeha je imao sa Safe Sex, koji nije privukao veću pažnju publike, ali koji kritičari ocenjuju kao jedno od njegovih najboljih dela.

Godine 2002. igrao je ulogu Edne Turnblad u hit mjuziklu Hairspray, koji je imao preko 2000 prikazivanja i koji mu je doneo još jednu nagradu Tony.

Godine 2007. glumio je u mjuziklu A Catered Affair, za koji je, takođe, napisao scenario. Fierstein je za ovaj mjuzikl dobio nominaciju za Drama Desk Award za scenario.

Film i televizija uredi

Fierstein je počeo da se pojavljuje na filmu sredinom 1980-ih, kada je imao ulogu naratora u Oscarom nagrađenom dokumentarnom filmu The Times of Harvey Milk, za koji je dobio Emmy Award. Iste (1984.) godine glumio je u filmu Garbo Talks, Sidney Lumeta. Pojavljivao se i u filmovima Bullets Over Broadway Woody Allena, Mrs. Doubtfire, gde je igrao brata Robin Willimasa, Duplex, kao i u blockbusteru Independence Day. Takođe je pozamio glas liku Yao u Disneyevom crtanom filmu Mulan.

Fierstein se pojavljivao i u raznim televizijskim serijama, poput Miami Vice, Murder, She Wrote, Cheers, za koji je bio nominovan za nagradu Emmy za sporednog glumca. Godine 2000. glumio je u TV filmu Common Ground, za koji je, takođe, napisao scenario.

Vanjske veze uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Linda Rapp. „Fierstein, Harvey”. glbtq.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-12. Pristupljeno 7 January 2009. 
Nagrade
Prethodi:
Christopher Plummer
za Othello
Drama Desk Award za najboljeg glumca u predstavi
1982-1983
za Torch Song Trilogy
Slijedi:
Dustin Hoffman
za Death of a Salesman
Prethodi:
Roger Rees
za The Life and Adventures of Nicholas Nickleby
Tony Award za najboljeg glavnog glumca u predstavi
1983
za Torch Song Trilogy
Slijedi:
Jeremy Irons
za The Real Thing
Prethodi:
T. S. Eliot
za Cats
Tony Award za najbolji scenario za mjuzikl
1984
za La Cage aux Folles
Slijedi:
William Hauptman
za Big River
Prethodi:
John Lithgow
za Sweet Smell of Success
Tony Award za najboljeg glavnog glumca u mjuziklu
2003
za Hairspray
Slijedi:
Hugh Jackman
za The Boy from Oz
Prethodi:
John Lithgow
za Sweet Smell of Success
Drama Desk Award za najboljeg glumca u mjuziklu
2003
za Hairspray
Zajedno sa Antoniom Baderasom za Nine
Slijedi:
Hugh Jackman
za The Boy from Oz