The Edge (film)

(Preusmjereno sa Ivica (film))
The Edge
Prijevod Na rubu divljnine
Režija Lee Tamahori
Produkcija Art Linson
Scenario David Mamet
Uloge Anthony Hopkins
Alec Baldwin
Harold Perrineau
Elle Macpherson
L. Q. Jones
Bart the Bear
Muzika Jerry Goldsmith
Premijera 26. septembar 1997 (1997-09-26)
Jezik engleski
Trajanje 117 min.
Država  Sjedinjene Američke Države
Kompanija
Studio Art Linson Productions
Distributer 20th Century Fox
Zarada $43,312,294[1]
Tehnička ekipa
Fotografija Donald McAlpine
Montaža Neil Travis
The Edge na Internet Movie Database

The Edge (sh. Na rubu divljine ili Ivica) jeste američki dramski film o preživljavanju, snimljen 1997. Režirao ga je Lee Tamahori, a glavne uloge tumače Anthony Hopkins i Alec Baldwin. Kao opasni grizli pojavljuje se i "Bart the Bear", trenirani medved kodijak, koji se pojavljuvao i u drugim holivudskim filmovima i kojem je ovo bilo jedan od poslednjih nastupa na filmu.

Scenario za film napisao je David Mamet. Uprkos neuobičajenoj lokalizaciji radnje, film ima mnogo toga zajedničkoga s temama karakterističnim i za druga Mametova ostvarenja, kao što su razvitak snažne povezanosti između muških likova, "mačističko" ponašanje i razigrana iznenađenja.

Film se putem akcije i složenih dijaloga bavi instinktom za prežljivljavanje kod dvojice muškaraca, onako kako on dolazi do izražaja međusobnim nadmetanjem i nadmetanjem s okruženjem.

Jedan od njih dvojice je intelektualac milijarder (glumi ga Anthony Hopkins), a drugi je naprasiti modni fotograf (Alec Baldwin). Skrivene napetosti među njima izlaze na videlo kad se upuste u očajničku borbu za život nakon pada njihovog aviona u nepristupačnoj divljini Aljaske. Kad ih napadne divlji medved, moraju se udružiti da bi preživeli. The Edge donosi jedinstveno tkanje naporne pustolovine i akcije čovek-protiv-prirode, u kombinaciji s preispitivanjem prirode povjerenja, paranoje i osobnosti.

ReferenceUredi

Eksterni linkoviUredi