Ivan Petrovič Argunov (rus. Ива́н Петро́вич Аргуно́в; Sankt Peterburg, Ruska Imperija 1729. — Moskva 1802.) je bio ruski slikar, istaknuti portretist svog vremena i začetnik realističkog portreta.

Ivan Argunov
realizam
Autoportret iz 1750.
Biografske informacije
Rođenje1729.
Sankt Peterburg,  Rusko Carstvo
Smrt1802.
Moskva,  Rusko Carstvo
Opus
Poljeslikarstvo

Rođen u porodici kmetova grofa A. M. Čerkaskog, a kasnije prelazi kod grofa Petra Borisovič Šeremetjeva kao „miraz“ njegove supruge Varvara. Odrastao u porodici ujaka, S. M. Argunova.

Od 1746. do 1949., učio je portretno slikarstvo kod nemačkog slikara Georga Hristofera Grota, koji je u to vreme radio kod ruske imperatorke Jelisavete I Petrovne. Njegovi prvi radovi bile su ikone za crkvu Jekaterininog dvorca u Carskom Selu (1753.) i za Novi Jerusalimski manastir (1749). Pored Grota, Ivan Argunov je takođe učio i od svojih rođaka Fjodora Leontieviča Argunova i Fjodora Semjenoviča Argunova, slikara koji su radili u Sankt-Peterburgu na ukrašavanju carske rezidencije.

I sam je postao profesor umetnosti, a među njegovim učenicima bili su Anton Losenko, Fjodor Rokotov, Kiril Golovačevski i Ivan Sablukov - sva četiri budući profesori Carske akademije umetnosti.

Argunov je imao tri sina. Nikolaj i Jakov su takođe bili slikari, a Pavle je postao arhitekta.

Galerija uredi

Literatura uredi

  • Opća enciklopedija Jugoslavije, JLZ Zagreb 1997. tom 1 str. 236.