Mohammad Ismail Khan (perzijski: محمد اسماعیل خان) (rođen 1946) je afganistanski političar koji od 2005. vrši dužnost ministra energetike, ali koji je poznatiji kao jedan od najistaknutijih vođa mudžahedina u ratu protiv Sovjeta, odnosno gospodara rata u postkomunističkom građanskom ratu.

Ismail Khan
Ismail Kan

Ismail Khan na Nacionalnoj konferenciji za vodne resurse, razvoj i upravu Afganistana, 2010. godine


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
2005
Predsjednik Hamid Karzai
Prethodnik Mullah Yaar Mohammad
Nasljednik Sayed Mohammad Khairkhah

Na dužnosti
2001 – 2005
Predsjednik Hamid Karzai

Rođen/a 1946.
Shindand, Herat, Afganistan
Religija sunitski islam

Ismail Kan se rodio u tadžičkoj porodici. Početkom 1979. je kao profesionalni oficir služio vojsku DR Afganistan u Heratu kada je lokalno stanovništvo diglo ustanak protiv komunističkog režima. Ismail Kan, koji je imao čin kapetana, se sa dijelom priključio ustanicima te sudjelovao u masakru u Heratu stacioniranih sovjetskih vojnih savjetnika, članova njihovih porodica kao i svih žitelja koji su uhvaćeni kako nose zapadnu odjeću. Iako su vladine snage povratile kontrolu nad Heratom, taj mu je čin donio veliki ugled među mudžahedinima. Tokom rata protiv Sovjeta se priključio islamističkoj stranci Jamiat-e Islami Burnahudina Rabanija te se uz Ahmeda Šahoa Masudoa smatrao najuspješnijim od svih mudžahedinskih zapovjednika.

Nakon što je 1992. godine srušena komunistička vlast, Rabani ga je kao predsjednik novoproglašene Islamske Države Afganistan proglasio guvernerom Herata. Ubrzo je, međutim, došao sukob sa talibanskim pokretom na jugu zemlje. 1995. godine uspio obraniti Herat od talibana, a potom čak pokrenuo ofenzivu na talibansko uporište Kandahar. Taj je pothvat propao nakon što je uzbečki vođa Abdul Rašid Dostum prešao na talibansku stranu i napao Herat sa sjevera. Ismail Kan se zbog toga zajedno sa 8000 pristaša morao skloniti u susjedni Iran.

Godine 1997. je pokušao organizirati otpor talibanskoj vlasti, ali je na prevaru zarobljen i predan talibanima. U martu 1999. je uspio pobjeći iz zatvora, te se za vrijeme američke invazije priključio snagama Sjevernog saveza. Nakon toga je kao guvener, odnosno "emir" upravljao Heratom, sve dok ga je nije smijenio predsjednik Hamid Karzai te postavio na mjesto ministra energetike; njegovu smjenu su obilježili incidenti sa snagama suparničkih gospodara rata, a u jednom od okršaja je poginuo njegov sin Mirwais Sadiq.

Ismail Kan dan-danas izaziva velike kontroverze u afganistanskoj javnosti; dio ga smatra herojem otpora protiv Sovjeta, a dio mu zamjera brojna kršenja ljudskih prava i upravljanje Heratom kao privatnim feudom.

Vanjske veze uredi