Talibani (طالبان) su deobandijsko-paštunski pokret koji je vladao većinom Afganistana od 1996. do 2001. godine. Talibani su nastali u Pakistanu u izbjegličkim logorima u kojima su boravile afganistanske izbjeglice a presudan utjecaj na njihovo učenje imale su vjerske škole koje su bile financirane od strane naftom bogatih arapskih država.

Talibani u Heratu

Vođe ovog pokreta ubijene su u akcijama SAD-a i Sjevernog saveza. Manje grupe ovog pokreta su i dalje aktivne i bore se u gerilskim bitkama ili terorizmom protiv NATO saveza i trenutne vlade Afganistana.

Dok su bili na vlasti, talibani su prisiljavali stanovništvo na najstrože pridržavanje šerijatskih zakona ikad viđeno u islamskom svijetu i postali su poznati po svom zlostavljanju žena. Bilo im je zabranjeno raditi i školovati te su već od osme godine morale čitati Kur'an. Morale su nositi burku, opravu koja pokriva cijelo tijelo i lice i ima samo mrežaste otvore za oči. Žene koje su bile uhvaćene u kršenju segregacijskih zakona često su bile osuđivane na smrt, a kazna se u pravilu izvršavla javno, na stadionima.

Teroristička grupa Al Kaida bila je saveznik talibana.

Talibana trenutno ima oko 12.000 po tvrdnjama istih. Vođa im je bio Mula Muhamed Omar.