Gorizia

(Preusmjereno sa Gorica)
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Gorizia (razvrstavanje).

Gorica - Gorizia -(njemački: Görz, furlanski:) Gurize je grad u Julijskoj krajini na podnožju Julijskih Alpa koje se vodi pod Kras (Carso Goriziano, Gorički Kras, Goriški Kras), na sjeveroistoku Italije i granici sa Slovenijom. Predstavlja središte lokalne industrije, trgovine i turizma.

Gorizia
Gorica
Panorama Gorice
Panorama Gorice
Koordinate: 45°56′N 13°37′E / 45.933°N 13.617°E / 45.933; 13.617
Država  Italija
Regija Furlanija-Julijska krajina
Četvrti Castello, Lucinico, Oslavia (Oslavje), Piuma (Pevma), San Mauro (Šmaver), Sant’Andrea (Štandrež), Straccis (Stražišče), Vallone dell'Acqua, Gradiscutta, Piedimonte (Podgora)
Vlast
 - Gradonačelnik Rodolfo Ziberna
Površina
 - Ukupna 41 km²
Visina 84 m
Stanovništvo (31. decembar 2003)
 - Grad 35.980[1]
 - Gustoća 877.6 km²
Poštanski broj 34170
Pozivni broj 0481
Službena stranica Službene stranice
Karta
Gorizia na karti Italije
Gorizia
Gorizia

HistorijaUredi

Grad, čije se ime prvi put spominje 1001. godine, s vremenom je postao sjedištem istoimene grofovije koja će u 16. vijeku doći pod vlast dinastije Habsburg. Pod njihovom vlašću će, uz dva manja prekida, ostati nekoliko slijedećih vijekova. Slično kao i ostali gradovi Julijske pokrajine kao Trst, Pula i Rijeka, Gorica je uživala reputaciju kozmpolitanskog i multietničkog grada, a bila je i omiljeno odmaralište austrijske aristokracije. Od 1849. je autonomni grad u sastavu Austrijskog primorja.

 
Gorizia-Gorica početkom XIX. st.

Sve je to prekinuo ulazak Italije u prvi svjetski rat. U tom je ratu Gorica teško stradala, često prelazeći iz ruke u ruku za vrijeme krvavih bitaka na Soči. Završetkom rata i raspadom Austro-Ugarske Gorica je prema Londonskom ugovoru iz 1915. prešla pod vlast Italije u sastavu Juliske krajine. Nakon dolaska fašista na vlast, počelo je nasilno potalijančavanje ne-talijanskog, u slučaju Gorice slovenskog stanovništva.

Zbog toga su na kraju drugog svjetskog rata jugoslavenski partizani pokušali u Gorici uspostaviti svoju vlast, ali su, slično kao i u slučaju Trsta, u tome spriječeni od strane zapadnih saveznika. Mirovnim ugovorom iz 1947. Jugoslavija, tj. Slovenija je dobila manji dio gradskog zemljišta, na kojem će 1950-ih sagraditi novi grad koji danas nosi ime Nova Gorica. Odnosi između dva grada su, s druge strane, bili izuzetno dobri, kako za vrijeme Jugoslavije, tako i nakon otcjepljenja Slovenije.

Granica između dva grada je trebala postati potpuno beznačajnom nakon primitka Slovenije u EU, ali se ponovno potezanje pitanja fojbi i renesansa iredentizma u Italiji odrazio i na Goricu. Na emitiranje kontroverznog filma Srce u bunaru, stanovnici Nove Gorice su reagirali ispisivanjem Titovog imena na slovenskoj strani granice.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi