Gmajna (kanal)

Gmajna (također: Milina "C"), kanal u neposrednoj blizini Jagodnjaka u Baranji, pedesetak metara udaljen od šume. Dio je hidromelioracionog sistema Baranje. Ima dva prirodna izvora i nalazi se na površini od oko 6 hektara. Dug je oko 1.300 m, širok 8-20 m, dubine do 2 m. Do njega je moguće doći županijskom cestom Ž4041 (D517 - Bolman - Novi Bolman - Jagodnjak - Novi Čeminac - Uglješ - Švajcarnica /D7/).

Kanal Gmajna kod Jagodnjaka

EtimologijaUredi

Riječ Gmajna njemačkog je porijekla i znači 'općinski zajednički pašnjak'.

Mjesto za ribolovUredi

Nekada je pokraj kanala bilo odlagalište raznog industrijskog i komunalnog otpada. Dobrovoljnim radom entuzijasta-ribolovaca iz SRD-a "Dravica", uz financijsku podršku Općine Jagodnjak, kanal je temeljito očišćen, a okoliš uređen i dostupan svima koji vole ribolov i prirodu pa je postao odlično mjesto za pecaroše i kupače. Uz kanal izgrađeni su objekti za gospodarenje i korištenje: zgrada (skladište) za smještaj alata i pribora, nadstrešnica za 30 osoba sa stolovima i klupama, objekti za manja društva (roštilj i sl.), poljski WC-i i kante za smeće. Posađene su vrbe, a okoliš se redovito uređuje i održava. Za vrijeme vegetacijskog perioda kosi se trava uz obalu i osigurava lak pristup vodi. Tokom godine Gmajna se redovito poribljava šaranom, amurom i drugom ribom.U kanalu osim štuke ima i smuđa, koji je umjetno naseljen.

PlanoviUredi

Općina Jagodnjak planira da Gmajna postane jezero s otočićem u sredini, veličine oko tri hektara, oko koga će biti uređene staze s raznim rekreacijskim sadržajima. Do polovine 2009. godine skupiće se sva potrebna dokumentacija, a radovi će početi do početka gradnje Koridora 5C.

Izvori i vanjske vezeUredi