French Connection II

Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Francuska veza (razvrstavanje).
French Connection II
Režija John Frankenheimer
Producent Robert L. Rosen
Scenario Alexander Jacobs
Robert Dillon
Laurie Dillon
sinopsis: Robert Dillon
Laurie Dillon
Uloge Gene Hackman
Fernando Rey
Bernard Fresson
Muzika Don Ellis
Fotografija Claude Renoir
Montaža Tom Rolf
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
21. maj 1975 (1975-05-21)
Trajanje 119 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
francuski
Budžet 4,340.000 $[1]
Bruto prihod 12,484.444 $[2]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Popeye Doyle (1986)

French Connection II (sh. Francuska veza II) je američki igrani film snimljen 1975. u režiji Johna Frankenheimera. Predstavlja nastavak popularnog i Oscarom ovjenčenaog filma Francuska veza. U njemu Gene Hackman ponavlja ulogu njujorškog policijskog detektiva Jimmyja "Popeyea" Doylea. Radnja prikazuje kako, još uvijek frustrian time što u rodnom gradu nije uspio uhapsiti francuskog narkobosa Alaina Charniera (čiji lik tumači Fernando Rey), dolazi u Marseille kako bi istragu nastavio u samom središte njegove krijumčarske operacije, ali i kako zbog nepoznavanja jezika ulazi u cijeli niz neprilika.

French Connection II je najvećim dijelom snimljen kako bi se maksimalno iskoristio publicitet prethodnika, ali dijelom i zbog toga da se publici pruži konvencionalna završnica u kojoj protagonist konačno pobijedi negativca. Za režisera je odabran Frankenheimer, koji je dijelom pristao zbog toga što je u to vrijeme živio u Francuskoj te mu je bilo lakše snimati na autentičnim lokacijama u Marseilleu, ali i zbog financijskih problema koje je izazvao neuspjeh njegovog prethodnog filma L'Impossible Objet. Film je od strane kritičara dobio mlake, iako uglavnom pozitivne kritike, gdje su se najveće zamjerke bile na razvučenost. Pažnju su izazvale scene u kojima gangsteri zarobe protagonista te ga, nastojeći ishoditi informacije, namjerno kljukaju heroinom i učine ovisnikom. One su ponekad tumačene kao Frankenheimerov pokušaj da svoj film učini društveno angažiranim, odnosno, za razliku od prethodnika, pokaže stvarni uticaj droge na ljude.

French Connection II je 1986. dobio nastavak u obliku Popeye Doyle, televizijskog filma i neuspjelog pilota za TV-seriju, a u kojoj je protagonista tumačio Ed O'Neill.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p257
  2. "French Connection II, Worldwide Box Office". Worldwide Box Office. http://www.worldwideboxoffice.com/movie.cgi?title=French%20Connection%20II&year=1975. Pristupljeno 22. I 2012. 

Vanjske vezeUredi