Otvori glavni meni

Uloga i upravaUredi / Уреди

Glavna uloga kantona se najviše u regionalnim izborima. Svaki kanton izabere svog predstavnika u generalnom veću svog departmana (osim Pariza, gde se izbori vrše drugačije, tamo se 20 gradskih (opštinskih) okruga ponekad smatraju kantonima iz statističkih razloga).

Kantoni se obično sastoje od više opština. U glavnom gradu kantona (chef-lieu) se obično nalaze upravne zgrade (kao žandarmerija i sl.)

IstorijaUredi / Уреди

Kantoni su stvoreni 1790. godine, u isto vreme kad i departmani. Njihovo stvaranje je proglasio Revolucionarni odbor za podelu teritorija (Comité de Division du territoire). U početku je njihov broj bio veći nego danas (od 40 do 60 po departmanu). U početku su bili okupljeni u distrikte, da bi se od 1800. organizovali u okruge.

Od 20. januara 1801. godine, njihov broj je drastično smanjen zakonom Loi portant réduction du nombre de justices de paix. Kada je vlada odobrila ovaj zakon, objavljen je u Bulletin des Lois i danas čini temelj za teritorijalnu podelu Francuske. Tokom godina, broj kantona se menjao, kantoni sa malim brojem stanovnika su ukidani, a područja sa rastućim brojem stanovnika su deljena na veći broj kantona.

StatistikaUredi / Уреди

Broj kantona varira od departmana do departmana. Departman sa najmanjim brojem kantona je Territoire de Belfort koji ima 15 kantona. Departman Nord ima 79 kantona. Ukupno u Francuskoj postoji 4.039 kantona, od kojih su 156 u prekomorskim departmanima. Ostrvo Mayotte čija je uprava slična departmanskoj je takođe podeljen u 19 kantona.

Vidi jošUredi / Уреди

Vanjski linkoviUredi / Уреди