Fenoarivo Atsinanana

Fenoarivo Atsinanana ili Istočni Fenoarivo je grad na sjeveroistoku Madagaskara od 20 439 stanovnika [1], administrativni centar Regije Analanjirofo [1] i Distrinkta Fenoarivo Atsinanana u Provinciji Toamasina.

Fenoarivo Atsinanana
Grb Fenoarivo Atsinanane
Grb
Koordinate: 17°22′S 49°25′E / 17.367°S 49.417°E / -17.367; 49.417
Država  Madagaskar
Provincija Toamasina
Regija Analanjirofo
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 20 439 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Fenoarivo Atsinanana na karti Madagaskara
Fenoarivo Atsinanana
Fenoarivo Atsinanana
Fenoarivo Atsinanana na karti Madagaskara

Fenoarivo na malagaškom znači hiljadu ratnika, a Atsinanana istok.[2]

HistorijaUredi

U 17. vijeku su kod Fenoariva sidrili pirati, oni su i sagradili svoju utvrdu kod mjesta Vohimasina (3 km južno od Fenoariva) od koje su danas ostale samo ruševine.[3]Fenoariva je bio historijska prijestolnica malagaškog naroda Betsimisaraka. Iz nje je na početku 18. vijeka njihov legendarni kralj - Ratsimilaho. [4]ujedinio dotad neprijateljske plemenske klanove i osnovao svoje kratkotrajno Kraljevstvo Betsimisaraka. Njegov skromni grob, nalazi se na otočiću Nosi Heli nasuprot gradske plaže. [3]

Geografske i klimatske karakteristikeUredi

Fenoarivo Atsinanana leži na obali Indijskog oceana, u plodnoj obalnoj ravnici, okružen brojnim plantažama kave, klinčića i ličija. Fenoarivo je udaljen 420 km od glavnog grada Antananarivo i oko 100 km od provincijskog središta Toamasine. Fenoarivo ima vruću tropsku klimu od dvije sezone; vlažna traje od oktobra do aprila, a suha od maja do septembra, tad prosječna dnevna temperatura može narasti na preko 40 °C.

Transport, PrivredaUredi

Kroz Fenoarivo prolazi nacionalni magistralni put br. 5 (magistrala uz obalu Indijskog oceana) preko kojeg je povezan sa Toamasinom i Antananarivom. Iako leži na moru, nema nikakvu uređenu luku.

Fenoarivo Atsinanana je trgovačko središte poljoprivrednog kraja u kojem se najviše stanovnika bavi tom djelatnošću.

BilješkeUredi

Pogledajte i ove straniceUredi

Eksterni linkoviUredi