Evropski put E90

Evropski put E90 je put A klase koja je dio međunarodnog sistema E-puteva, a koja ide od zapada ka istoku. Proteže se na zapadu od Lisabona u Portugalu pa sve do tursko-iračke granice na istoku.

Put uredi

E-90 je put kroz pet evropskih država i ima četiri morska prijelaza: Barcelona, Španija - Mazara del Vallo, Put; Messina, Put do Reggio di Calabria, Put; Brindisi, Put do Igumenice, Grčka, te od Eceabata, Turska do Canakkalea, Turska.

Prostiranje ceste uredi

 
Od zapada prema istoku: Lisabon, Madrid, Barcelona, Mazara del Vallo, Palermo, Messina, Reggio di Calabria, Metaponto, Taranto, Brindisi, Igumenica, Janjina, Solun, Aleksandropoli, Gelibolu, Bursa, Ankara, Adana, Nusaybin i Habur

Portugal uredi

E-90 ide kroz centralni Portugal u dužini od 216 km ili 133 milje.

Španija uredi

 
E90 blizu Saragose, Španija

E-90 prolazi kroz centralnu Španiju sa oko 998 km ili 620 milja ceste

Od Barcelone, E-90 ide preko Sredozemnog mora prema Siciliji. Ne postoji direktna trajektna linija od Barcelone do Mazaro de Valloa. Da bi se stiglo do Mazara iz Barcelone otvorile su se dvije trajektne linije: od Barcelone do Genove; zatim od Genove do Palerma na Siciliji.

Put uredi

E-90 prolazi dužinom od 900 km ili 559 milja kroz vrh Sicilije, južnom obalom, sve do izlaska na Jadransko more, preko kojeg prelazi u Grčku.

Grčka uredi

E-90 prolazi dužinom od oko 670 km kroz sjevernu Grčku. Ta dionica je gotova 2009. pod imenom Egnatia Odos (grčki autoput A2)

Turska uredi