Epoli je grad od 47.549 stanovnika[1] u Toskani u Italiji.

Empoli
Comune di Empoli
Pogled na glavni gradski trg
Pogled na glavni gradski trg
Pogled na glavni gradski trg
Koordinate: 43°43′N 10°57′E / 43.717°N 10.950°E / 43.717; 10.950
Država  Italija
Regija Toskana
Metropolitanski grad Firenca (FI)
Frazioni Avane, Casenuove, Corniola, Cortenuova, Fontanella(in parte), Marcignana, Monterappoli, Pagnana, Ponte a Elsa, Pontorme, Pozzale, Sant'Andrea, Villanova
Vlast
 - Gradonačelnik Brenda Barnini
Površina
 - Ukupna 62.28 km²
Visina 28 m
Stanovništvo (2009)
 - Grad 47.549[1]
 - Gustoća 764,88 km²
Poštanski broj 50053
Pozivni broj 0571
Službene stranice
www.comune.empoli.
Karta
Empoli na mapi Italije
Empoli
Empoli
Pozicija Empolija u Italiji

Geografija uredi

Empoli leži na plodnoj ravnici na južnoj obali rijeke Arna, udaljen 20 km jugozapadno od Firence.

Historija uredi

 
Via Roma

Arheološka iskapanja potvrđuju da je Empoli je postojao kao naselje već za Antičkog Rima, koje je egzistiralo sve do 4. vijeka, kao riječna luka za trgovinu poljoprivrednim proizvodima, na prometnom rimskom putu Via Quinctia koji je išao iz Fiesola preko Firencu za Pisu. Preko Empolija je također išla Via Salaiola, preko koje se dopremala sol iz nalazišta pored Volterru.

U ranom srednjem vijeku, od 8. vijeka Empoli se formirao kao naselje oko dvorca, znanog kao Emporium ili Empolis.[2] Od 1119. Empoli je feudalni posjed dinastije grofova Guidi.[2] Od 1182. je pod vlašću Republici Firenci.[2] Od 1260. godine, nakon bitke Montapertija, Empoli je sjedište poznatog gibelinskog lidera Farinate degli Ubertija i njegovog savjeta za Firencu.

Kasnije je Empoli postao važna utvrda za obranu Republike Firence, koja je tokom svoje historije više puta napadana i rušena. Njen pad 1530. označio je definitivni kraj Republike Firence. Za Drugog svjetskog rata teško je bombardiran od strane saveznika kao industrijsko predgrađe Firence.[2]

 
Crkva Madonna del pozzo iz 17. vijeka

Privreda i transport uredi

Empoli je željezničko čvorište preko kojeg idu vlakovi iz Firence za Pisu na zapad i Sienu na jug. Empoli je od antičkih vremena poznat kao središte poljoprivrednog kraja, po njegovom imenu zovu se brojne vrste artičoka. Danas je Empoli sjedište brojnih pogona prehrambene, kemijske, strojarske i tekstilne industrije.

Sport uredi

Empoli je dom poznatog nogometnog kluba Empoli F.C., koji danas igra u talijanskoj Prvoj lizi (Seria A). Klub igra utakmice na stadionu Carlo Castellani, izgrađenom 1965.

Gradovi prijatelji uredi

Poznati stanovnici uredi

Znamenitosti uredi

U Pontormu, jednom od kvartova (frazione) Empolija, nalazi se kuća slikara Pontorma.

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi