Edward Arnold (glumac)

Edward Arnold (18. februar 189026. april 1956.) bio je američki glumac, najpoznatiji po zapaženim karakternim ulogama u filmovima Franka Capre.

Edward Arnold
Edward Arnold nastupa u radio-emisiji
Three Thirds of the Nation
Biografske informacije
RođenjeGunther Edward Arnold Schneider
(1890-02-18)18. 2. 1890.
New York, SAD
Smrt26. 4. 1956. (dob: 66)
Encino, Kalifornija, SAD

Rođen je u Lower East Sideu u New Yorku pod imenomGunther Edward Arnold Schneider, kao dijete njemačkih imigranata Carla Schneidera i Elizabeth Ohse. Za glumu se zanimao u ranom djetinjstvu, a prvi nastup na pozornici imao s 12 godina. Godine 1909. imao je broadwayski nastupivši u predstavi s Ethel Barrymore. Nešto kasnije je radio kao statist, a potom i glumac za filmsku tvrtku Essanay Studios, tumačeći uloge u westernima. Nakon toga se vratio u kazalište, da bi na film došao tek s dolaskom zvuka. Godine 1932. je nastupio u svom zvučnom debiju Okay America!, a 1935. postao zvijezda u filmu Diamond Jim.

Zbog sklonosti debljanju Arnold je postupno gubio naslovne uloge, ali je zato počeo dobivati karakterne uloge osoba od autoriteta i negativaca koje su mu, po vlastitom priznanju, činile daleko veće zadovoljstvo.

Godine 1940. je Arnold postao predsjednik Screen Actors Guilda i na tom položaju ostao dvije godine. Počela ga je zanimati i politika, te se kandidirao za republikanskog aldermana , ali u tome nije uspio. Kao konzervativac je bio zabrinut zbog utjecaja komunista u Hollywoodu, ali je svoje kolege ipak branio od progona pred HUAC-om.

Djelomična filmografija uredi

Eksterni linkovi uredi