Duhovnost (spiritualnost) je aspekt ljudskosti koji se odnosi na način na koji pojedinci traže i izražavaju smisao i svrhu, kao i na način na koji doživljavaju svoju povezanost s trenutkom, sa sobom, drugima, prirodom, s onim što je značajno, te s onim što je sveto.

Helix Nebula, nazvana "Okom Boga"

Duhovnost i religioznost uredi

Potrebno je podvojiti između dva smisla duhovnosti: duhovnost u religiji i duhovnost za razliku od religije.

U skorije vrijeme, duhovnost u religiji često podrazumijeva da je vjera vjernika ličnija, manje osnovana na dogmi, kao i otvorenija prema novim idejama i uticajima.

Oni koji govore o duhovnosti za razliku od religije općenito vjeruju da postoje mnogi "putevi duhovnosti" i da nema objektivne istine koja bi ukazala na najbolji put koji bi trebalo slijediti.

Duhovnost se može shvatiti i na način koji nudi kulturalni antropolog i yogi, William Irwin Thompson: "Religija nije identična duhovnosti; radije, religija je oblik koji duhovnost poprima u civilizaciji."

Duhovnost i nauka uredi

Budući da je duhovnost egzaktno i empirijski nemjerljiva, egzaktne nauke su na velikoj muci oko preciziranja i definisanja duhovnih pojmova. Kroz ljudsku misaonu istoriju, duhovnost je često stavljana kao protivteža racionalnosti i empiričnosti egzaktnih nauka.

Duhovne tradicije i zajednice uredi

Povezano uredi

Vanjske veze uredi