Dragoslavec Breg

Dragoslavec Breg (mađarski Újhegy) je jedno od dvanaest naselja u općini Gornji Mihaljevec, koja se nalazi petnaestak kilometara sjeverozapadno od Čakovca, središta Međimurske županije.

Dragoslavec Breg
Regija Međimurje
Županija Međimurska županija
Općina/Grad Gornji Mihaljevec
Najbliži (veći) grad Čakovec
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 144
Pošta 40306 Macinec
Pozivni broj +385(0)40
Autooznaka ČK

Zemljopis uredi

Dragoslavec Breg se nalazi petnaestak kilometara sjeverozapadno od Čakovca i graniči sa naseljima Dragoslavec Selo, Dragoslavec, Vukanovec i Gornji Mihaljevec, od kojih je jedino Dragoslavec dio druge općine i to Sveti Juraj na Bregu.

Povijest uredi

Prema podacima iz Muzeja Međimurja naselje Dragoslavec Breg prvi se put spominje 1718. kao Dragoslavecz i jedno od naselja IV. Briježnog kotara. U 18. stoljeću vinograde na Dragoslavec Bregu imale su brojne plemićke obitelji (Czindery, Fallusy, Vinković). Ovo naselje karakterizira različitost njegova imena kroz povijest, koja je vezana uz povijesne prilike i različite gospodare koji su se smjenjivali u gospodarenju Međimurjem. Sve do 1842. godine za ovo se naselje koristi ime Dragoslavecz. Od 1856. godine selo je nosilo ime Dragoslavec mons.

Stanovništvo uredi

Prema popisu iz 2001. Dragoslavec Breg je brojio 144 stanovnika. Prema posljednjem popisu iz 2011. godine, broj se smanjio na 130.

Šport uredi

U Dragoslavec Bregu djeluje Udruga sportske rekreacije "Sport za sve" Dragoslavec Breg.

Izvori uredi

  • A. Škvorc, Antroponimija Dragoslavec Brega, Diplomski rad, Zagreb, 2005.

Vanjske poveznice uredi