Dangun Wanggeom je bio legendarni osnivač Gojoseona, prvog kraljevstva Koreje, smještenog u današnjem Liaoningu, Mandžuriji i Korejskom poluotoku, 2333. pne. Za njega se govorilo da je bio unuk Hwanina ili nebeskog boga. Iako se za osnivača države nazivalo Dangunom, neki vjeruju da je Dangun bio titula ili služba, a da je Wanggeom bio pravo ime.

Historija Koreje

Gojoseon, Jin
Proto-Tri kraljevstva:
 Buyeo, Okjeo, Dongye
 Samhan
Tri kraljevstva:
 Goguryeo
  Ratovi Goguryeo-Sui
 Baekje
 Silla, Gaya
Ujedinjena Silla, Balhae
 Kasnija Tri kraljevstva
Goryeo
  Khitanski ratovi
  Mongolske invazije
Joseon
 Japanske invazije
 Mandžurske invazije
 Korejsko carstvo
Japanska okupacija
 Privremena vlada
Podijeljena Koreja
 Korejski rat
Sjeverna, Južna Koreja

Kronologija
Vojna historija
Popis monarha

Priča uredi

Dangunovi preci počinju s njegovim djedom Hwaninom (환인; 桓因), "Gospodarom neba" (ime koje se također spominje u indijskim budističkim tekstovima). Hwanin je imao sina Hwanunga koji je žudio za time da živi na zemlju među dolinama i planinama. Hwanin je dozvolio Hwanungu i njegovih 3000 sljedbenika da se spuste na planinu Bakedu, tada zvanu planina Taebaek (태백산; 太伯山), gdje je Hwanung osnovao Sinsi (신시; 神市, "Božji grad"). Tamo je među ministrima oblaka, kiše i vjetra ustanovio zakone i moralne običaje te poučavao ljude različitim umijećima, medicini i poljoprivredi.

Tigar i medvjed koji su živjeli u pećini su se molili Hwanungu da ih učini ljudima. Nakon što je čuo njihove molitve, Hwanung im je dao 20 česana češnjaka i svežanj pelina, naredivši im da samo to jedu kao svetu hranu i ostanu van domašaja sunca slijedećih 100 dana. Tigar je odustao nakon dvadeset dana i napustio pećinu. Međutim, medvjed je ostao i pretvorio se u ženu.

Žena-medvjed (Ungnyeo; 웅녀; 熊女) je bila zahvalna i prinijela žrtve Hwanungu. Međutim, nedostajao joj je muž, te se rastužila i molila ispod stabla Shindansua (신단수; 神檀樹, "Božanska breza") kako bi bila blagoslovljena djeteta. Hwanung, dirnut njenim molitvama, ju je oženio te mu je rodila sina, nazvanog Dangun Wanggeom.

Dangun je stupio na prijesto, sagradio ograđeni grad P'yŏngyang, i nazvao kraljevstvo Joseon. Zatim je premjestio prijestolnicu u Asadal na planini Baegak (ili planini Gunghol). 1.500 godina kasnije, u godini Kimyo, Kralj Wu iz dinastije Zhou je udijelio Jizi Joseonu, te je Dangun premjestio svoju prijestolnicu Jangdangyeong. Konačno, vratio se u Asadal i postao planinski bog u dobi od 1.908 godina.

Vanjske veze uredi