Hrvatska znanstvena bibliografija

bibliografska baza podataka
(Preusmjereno sa stranice CROSBI)

Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI - Croatian Scientific Bibliography), online bibliografska baza podataka,[1] osnovana 1997. godine pri Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

CROSBI baza podataka

uredi

U Hrvatsku znanstvenu bibliografiju je prvih 20 godina postojanja uvršteno gotovo pola milijuna[2] bibliografskih jedinica, među kojima se nalazi preko 30.000[2] cjelovitih tekstova radova pristupačnih besplatno za čitanje svakome zainteresiranom, najčešće u PDF formatu. Radi se o djelima hrvatskih znanstvenika: člancima u stručnim i znanstvenim časopisima i zbornicima, znanstvenim monografijama, disertacijama i slično.[2] Upisivati svoje radove mogu samo oni hrvatski državljani kojima je ministarstvo dodijelilo identifikacijski broj znanstvenika. Podatke Hrvatske znanstvene bibliografije moguće je pretraživati, filtrirati i redati po temama. Pored standardnih bibliografskih podataka i cjelovitih tekstova radova i multimedijskih priloga, CROSBI sadrži i podatke o patentima i kompjuterskim programima.

Povijest

uredi
 
Logotip Instituta Ruđer Bošković

Projekt Hrvatske znanstvene bibliografije pokrenut je 1997. godine inicijativom zaposlenika Instituta Ruđer Bošković, koji su uz podršku resornog ministarstva realizirali tu ideju. Time je osiguran cjelovit uvid u znanstvenu publicistiku akademske i istraživačke zajednice Republike Hrvatske. Također je unaprijeđena znanstvena komunikacija te osiguran odgovarajući uvid u rad znanstvenika. Projekt je od osnutka vodila Jadranka Stojanovski.[3]

Vidi još

uredi

Izvori

uredi
  1. „Hrvatska znanstvena bibliografija: O projektu”. Zagreb: Institut Ruđer Bošković. Pristupljeno 15.3.2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 „Croatian Scientific Bibliography” (engleski). Zagreb: Institut Ruđer Bošković. Pristupljeno 15.3.2016. 
  3. „Jadranka Stojanovski”. Zagreb: Institut Ruđer Bošković: Centar za znanstvene informacije. Pristupljeno 15.3.2016. 

Vanjske poveznice

uredi