Božena Kraljeva

Božena Kraljeva (Zagreb, 11. prosinca 1904. - Zagreb, 12. srpnja 1989.) je bila hrvatska filmska, kazališna i televizijska glumica.

Božena Kraljeva
Biografske informacije
Rođenje(1904-12-11)11. 12. 1904.
Zagreb, Austro-Ugarska
Smrt12. 7. 1989. (dob: 84)

Životopis uredi

Rani život uredi

Rođena je u Zagrebu, 11. prosinca 1904. godine. S nepunih 17 godina zaposlila se kao činovnica u veletrgovini cipela i strojnog remenja "Frković i drug". Kako je bila lijepa i pristala, osjećala je potrebu za nečim što će je više ispunjavati. Upisala se zato u prvu filmsku, a zatim glumačku školu. Poslije odigrane uloge Berthe u Strindbergovom "Ocu", uprava HNK-a ocijenila je iznimnom njenu darovitost pa ju je angažirala kao glumicu.

Karijera uredi

U četiri desetljeća, Božena Kraljeva je na toj pozornici ostvarila golem broj uloga, psihološki duboko izrađene likove mladih heroina, komičnih i tragičnih žena, ljubavnica i starica. Bila je Julija, Ofelia i Desdemona, Andromaha i Kassandra, Lucićeva "Robinja", Dama s kamelijama. Poslije izvedbe Ane Karenjine, veliki kazališni znalac Marijan Matković zapisao je kako je u svojoj patnji, lutanju i traženju bila ozarena onom specifičnom Tolstojevskom čovječnošću. Kraljeva je nastupala i na radiju i televiziji. U životopis te velike umjetnice upisano je i to da je predavala glumu na Dramskoj akademiji u Zagrebu od 1955. do 1960. Nakon umirovljenja povremeno je glumila u manjim kazalištima, a njezina profinjena dikcija i suptilan scenski nastup i tada su izazivali divljenje publike.

Božena Kraljeva jedinstvena je glumačka osobnost u povijesti hrvatskog glumišta. Bila je istančana i odmjerena u gestikulaciji, osvajala je suptilnom scenskom pojavom i profinjenim govorom.

Smrt uredi

Umrla je u Zagrebu, 12. srpnja 1989. u dobi od 85 godina.

Filmografija uredi

Filmske uloge uredi

Filmske uloge uredi

Vanjske poveznice uredi