Biserna rijeka (kineski: Zhū Jiāng) je rijeka na jugu Kine u provinciji Guangdong duga 177 km, ali ako se uračuna njena najduža sastavnica rijeka Xi Jiang onda je duga preko 2000 km[1] i tad je treća po veličini rijeka u Kini.

Biserna rijeka
Zhū Jiāng
Lokacija
Države Kina
GradoviGuangzhou, Shenzhen, Zhongshan, Macao
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
iznad Guangdonga
? m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
između Makaoa i otoka Lantau (Hong Kong)
0 m
delta
Dužina177 km
PritokeXi Jiang, Bei Jiang, Dong Jiang
Hidrologija
Protok
  – srednji

9500 m³/s
Sliv
  – površina

452.000 km²
Ulijeva se uJužno kinesko more
Transport
Plovnostduž cijelog toka

Hidrografija uredi

Biserna rijeka se formira spajanjem rijeka Xi Jiang (Zapadna rijeka), Bei Jiang (Sjeverna rijeka), Dong Jiang (Istočna rijeka), 70 km iznad grada Guangzhou,[1] nakon tog teče prema svom ušća u Južno kinesko more gdje formira veliku deltu površine 7500 km² koja se prostire u dubinu od Guangzhoua do Makaoa,[2] a uz obalu sve do otoka Lantau kod Hong Konga.

Rukavac koji teče kroz Guangzhou (nekadašnji Kanton) nekad je bio širok preko 2 km pa su ga zvali Biserno more, no vremenom se suzio i danas je širok samo 180 m.[1] Danas se uz njegove obale proteže slobodna poduzetnička zona, jedna od najbrže rastućih privrednih regija Kine.

 
Karta porječja Biserne rijeke

Biserna rijeka zajedno sa Xi Jiangom ima porječje veliko oko 452.000 km², koje se proteže po kineskim provincijama; Guangdong, Guangxi, Yunnan i Guizhou.

Ime rijeke je po predanju vezano uz veliku stijenu u njenom koritu, koja je bila toliko obla da je nalikovala na veliki sjajni biser.[1]

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Pearl River (engleski). Travel China Guide. Pristupljeno 25. 11. 2012. 
  2. Pearl River Delta (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 25. 11. 2012. 

Vanjske veze uredi