Baranjska županija (Kraljevina Ugarska)

Baranjska županija (lat. Comitatus Baraniensis, mađ. Baranya vármegye, sh. Baranjska županija, nem. Komitat Branau) je bila županija, odnosno upravna jedinica srednjovekovne Kraljevine Ugarske (11-16. vek), habzburške Kraljevine Ugarske (između 17. i 20. veka), a potom i pokrajine Banat, Bačka i Baranja u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca (1918-1921. godine). Upravno sedište županije bio je grad Pečuj (danas u sastavu Mađarske). Veći deo teritorije ove županije je danas u okviru Mađarske, dok je manji deo u okviru Hrvatske.

Baranjska županija
Comitatus Baraniensis
Baranya vármegye
Baranjska županija
Komitat Branau


(nedostaje slika zastave) Grb
Zastava Grb

Položaj županije u bivšoj Ugarskoj
Geografija
Kontinent Evropa
Regija Srednja Evropa
Zemlja 1. Kraljevina Ugarska
2. Habzburška monarhija - Habzburška Ugarska
3.  Austrijsko carstvo - Habzburška Ugarska
4.  Austrougarska - Ugarski deo Monarhije
5.  Kraljevina Srbija - Banat, Bačka i Baranja
6. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca - Banat, Bačka i Baranja
Prestonica Pečuj
Površina 5.177 km²
Stanovništvo 352.478 (1910.)
Društvo
Zvanični jezici latinski, nemački, kasnije mađarski, srpski, govorni jezici: srpski, hrvatski
Religija katolicizam, pravoslavlje
Vladavina
Titula vladara Župan
Osnivanje 11. vek / 17. vek / 1941. godina
Prestanak 16. vek / 1921. godina / 1944. godina
Status Bivša županija
Događaji
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
Budimski pašaluk (Osmansko carstvo) Baranjska županija (Kraljevina Mađarska)
- Bačko-baranjska županija (Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca - Banat, Bačka i Baranja)
Portal:Istorija
Baranjska županija 1370. godine.
Detaljna mapa županije krajem 19. veka

Geografija uredi

U vreme Austrougarske, Baranjska županija se graničila sa županijama Šomođ, Tolna, Bačko-bodroškom i Virovitičkom (ova poslednja je bila u sastavu Hrvatske-Slavonije). Županija se nalazila u regiji Baranja, duž reka Dunav i Drava. 1910. godine je površina županije iznosila 5.176 km².

Istorija uredi

Županija je formirana u 11. veku kao jedna od županija Ugarske i prvobitno je obuhvatala područja sa obe strane reke Drave (današnju Baranju i deo današnje Slavonije). Nakon osmanskog osvajanja u 16. veku, županija prestaje da postoji, a ovde se formira Mohački sandžak, administrativna jedinica Osmanskog carstva.

Krajem 17. veka, ovo područje postaje deo Habzburške monarhije, a Baranjska županija se obnavlja u okviru Habzburške Ugarske. Nova županija je, međutim, za razliku od srednjovekovne, obuhvatala samo područja na levoj obali Drave.

Raspadom Habzburške monarhije (Austrougarske) 1918. godine, ovo područje ulazi u sastav pokrajine Banat, Bačka i Baranja, koja je bila deo Kraljevine Srbije, a potom i Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca. Baranjska županija je bila jedna od administrativnih jedinica Banata, Bačke i Baranje 1918-1921. godine.

Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine, predviđena je podela Baranje i Bačke između Kraljevstva SHS i Mađarske. Zbog nezadovoljstva ovom odlukom, deo stanovništva u delovima Baranje i Bačke koji su trebali da pripadnu Mađarskoj proglasio je 1921. godine kratkotrajnu Baranjsko-bajsku republiku. Nakon propasti ove republike, veći deo Baranje ušao je u sastav Mađarske gde je organizovan kao Baranjska županija. Manji, južni deo Baranje, koji je ostao u sastavu Kraljevstva SHS uključen je u sastav nove Bačko-baranjske županije.

Jugoslovenski deo Baranje je 1941. godine okupirala Mađarska, koja ga je uključila u svoju Baranjsku županiju. Ova županija je između 1941. i 1944. godine ponovo imala granice kao u doba Austrougarske. Nakon Drugog svetskog rata, jugoslovenski deo Baranje je najpre uključen u sastav autonomne Vojvodine, a potom u sastav Hrvatske, jedne od republika nove socijalističke Jugoslavije.

Demografija uredi

Govorni jezici, 1910. godine:

Religija, 1910. godine:

Upravna podela uredi

Početkom 20. veka, upravna podela Baranjske županije bila je sledeća:

Srez
Srez Sedište
Branjin Vrh Darda
Heđhat Šaš
Mohač Mohač
Pečuj Pečuj
Pečvarad Pečvarad
Šikloš Šikloš
Sentlorinc Sentlorinc
Gradovi - srezovi
Pečuj

Spoljašnje veze uredi