Arhiepiskopija australijska

Arhiepiskopija australijska (engl. Archdiocese of Australia) je eparhija Carigradske patrijaršije.

Saborni hram Svete Trojice u Sidneju

Nadležni arhijerej je gospodin Stilianos (grč. Στυλιανός), a sjedište arhiepiskopije se nalazi u Sidneju.

Istorija uredi

Prvi pravoslavni grčki sveštenik Carigradske patrijaršije u Sindeju i Melburnu je bio arhimandrit Doroteos Bakaliaros. Marta 1924, bila je osnovana Mitropolija australijska i novozelandska kao eparhija Carigradske patrijaršije. Prvi mitropolit je bio Hristofor Knitis. Godine 1929, mitropolit Hristofor se vratio nazad u svoju otadžbinu, na ostrvo Samos. Umro je 7. avgusta 1959. godine.

Godine 1931, Timotej Evangelinidis je bio izabran kao drugi po redu mitropolit australijski i novozelandski. Dana 28. januara 1932, došao je u Australiju i nalazio se na čelu mitropolije, sve do 1947. godine kada je bio zabran za mitropolita na Rodosu. Dana 22. aprila iste godine, Teofilaktos Papatanasopulos je bio izabran kao treći mitropolit. Dana 2. avgusta 1958, mitropolit Teofilaktos je stradao u automobilskoj nesreći. Februara 1959, pomoćni episkop Arhiepiskopije američke, episkop Ezekijel, bio je izabran za mitropolita australijskog. Došao je u Sidnej dana 27. aprila 1959. godine.

Dana 1. septembra 1959, Mitropolija australijska i novozelandska je bila uzdignuta na rang arhiepiskopije, a mitropolit Ezekijel u rang arhiepiskopa. Avgusta 1974, Carigradska patrijaršija je postavila arhiepiskopa Ezekijela za mitropolita pisidijskog. Umro je u jula 1987. godine u Atini. Dana 3. februara, Sveti sinod Carigradske patrijaršije je izabrao mitropolita Miletoupolisa Stilianosa Harkianakisa, predavača na Univerzitetu u Solunu, za novog arhiepiskopa australijskog. Arhiepiskop Stilianos je došao u Sidnej dana 15. aprila 1975. godine i bio je zvanično ustoličen na Lazarevu subotu dana 26. aprila iste godine.

Organizacija uredi

Arhiepiskopija australijska Carigradske patrijaršije je jedinstvena eparhija sa pet arhijerejskih namjesništava: Novi Južni Vels i Australijska prestonička teritorija; Viktorija i Tasmanija; Južna Australija i Sjeverna teritorija; Kvinslend i Nova Gvineja; i Zapadna Australija.

Arhiepiskop australijski ima pomoćne episkope — ukupno tri, ali prethodno ih je bilo i pet. Njihov zadatak je da pomažu arhiepiskopu u rukovođenju nad 118 parohija i zajednica širom Australije.

Arhiepiskopija takođe obuhvata 6 manastira. Najveći muški manastir je manastir Svečarice (Pantanasa), Novi Južni Vels, a najveći ženski manastir je manastir Gorgoepikoos, Viktorija.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi