Archon (igra)

videoigra

Archon je strateška kompjuterska igra iz 1983. godine koju je stvorio Electronic Arts. Ova igra se nalazi na 100 mjestu IGN ljestvice iz 2007. godine najboljih videoigri svih vremena [1] Arhivirano 2010-04-11 na Wayback Machine-u, a s njom je počeo poslovni uspjeh kompanije Electroni Arts koji traje i danas

Ideja za ovu igru dolazi iz filma Star Wars gdje jedan od likova igra kompjutersku stratešku igru sličnu šahu. Ekran na kojem se odvija igra je šahovska tabla na kojoj se nalaze bijele i crne figure, ali za razliku od šaha kada se dvije figure nađu na jednom polju otvara se novi ekran na kojemu se vodi borba između tih figura. Svaka bitka može završiti pobjedom jedne strane i tada pobjednička figura zauzima polje na koje je postavljena ili nerješeno to jest da su figure koje se vodile bitku jedna drugu eliminirale.

Cilj igre je eliminirati sve protivničke figure ili osvojiti 5 specijalnih polja na tabli. Postoji mogućnost i nerješene partije, ali to se dogodi samo ako u zadnjoj bitki se posljednja bijela koja predstavlja svijetlo i posljednja crna koja predstavlja tamu figura međusobno eliminira.

Kompjuteri i nastavci

uredi

Igra Archon je prvobitno bila napravljena za Atari 400 i Atari 800, ali zbog popularnosti su potom izgrađene verzije za Apple II, Commodore 64, Spectrum, PC, Amstrad, Macintosh, Amigu i Nintendo.

Prvi nastavak igra dobiva 1984. godine s igrom Archon II, a godinu potom izlazi i Archon III koji je napravljen samo za Commodore 64. U devedesetim godinama tvrtka Toys for Bob je napravila Archon Ultra, a potom i verziju za PlayStation imena The Unholy War. Kasnije su još izgrađene verzije za Palm OS, dok je vremenski posljednja verzija za iPhone iz 2009 godine.

Vanjske veze

uredi