Nintendo je ime japanske kompanije koja se bavi proizvodnjom igraćih konzola, te izdavačkom djelatnosti kao: igraće karte, igre na ploči, video igre, animirani filmovi, stripovi. Ova tvrtka je osnovana 1889. godine, i osnovna djelatnost je bila proizvodnja igraćih karata za japansku igru Hanafuda. Tek 1977. godine, Nintendo razvija prvu konzolu, dok u 80-tim godinama 20. vijeka, Nintendo razvija arkadne video igre koje se igraju za novčiće ili žetone.

Proizvodi uredi

Arkadne igre uredi

Nintendo se okušao u proizvodnji arkadnih igara u ranim 1970tim, kao pravac u svojem strateškom cilju da probije na tržište video igara koje su postale popularne u SAD. Nintendo još i danas 2005. proizvodi arkadne igre. Od arkadnih igri sljedeće su navedene:

Spisak svih Nitendovih igara nalazi se na članku: Spisak nintendovih arkadnih igara.

Igra i sat uredi

Game & Watch (Igra i sat) ime je za niz dlanovnih igrica koje su izišle u ranim 1980-tim, koje su koristile ekran od monokromnog tekućeg kristala (LCD). Ove dlanovne igrice imale su samo jednu igru, i imale su jedno dijelni ili dvo dijelni zaslon u raznim veličinam: silver& gold, wide screen, multiscreen (dvodijelni ekran), tabletop (stolovni), panorama, superscreen, crystal screen, micro vs system, miniclassics. Ove igre su bile popularne sve do izlaska dlanovne konzole Gameboy.

Zbog popularnosti ovih igara, kao i zbog pojave raznih emulatora za ove igre na PC, Mac, te na raznim dlanovnim računalima Nintendo je odlučio izbaciti osumvremenu inačicu pod imenom Gameboy micro.

Igraće konzole uredi

Dlanovne knozole uredi

Softver uredi

Filmovi i crtani seriali uredi

Vanjske veze uredi