Plejstejšn
Prva verzja Plejstejšna u svetlo sivoj boji
Proizvođač Soni
Verzija
Generacija Peta generacija
Dostupna od 3. decembar 1994. Japan 9. septembar 1995. SAD
29. septembar 1995. EU
Mediji CD
Upravljač  Dual Analog i Dual Shock
Online service
Prodatih primeraka 102 miliona 2008
Najprodavanija igra Gran Turismo

Plejstejšn (engl. PlayStation) je porodica konzola koju je razvila Japanska firma Soni početkom devedesetih. Konzola je izašla na tržište u decembru 1994. u Japanu. Do 2006. godine prodata je u 100 miliona primjeraka. Soni Plejstejšn je prva Sonijeva igračka konzola, i zajedno sa Nintendo 64 konzolom i Seginim Saturnom čini 5. generaciju konzola za video igre.

Istorija razvoja uredi

Kompanija Nintendo pristupila je Soniju da razvije CD-ROM dodatak za igračku konzolu Super Nintendo. Kodno ime konzole je bilo SNES CD. Međutim, nakon što je pročitao originalni ugovor iz 1988. Hiroši Jamauči, predsednik Nintendoa u to vreme, je shvatio da prava na sve objavljene igre za SNES CD ima Soni, a ne Nintendo, što je doprinelo brzom raskidanju ugovora sa Sonijem i potpisivanjem novog ugovora sa Filipsom.

Nakon raskida ugovora, umesto da napusti razvoj, Soni preimenuje projekat u Plejstejšn Iks (engl. PlayStation-X) i nastavlja da razvija sistem kao samostalnu igračku konzolu.

Nintendo je nakon ovih događaja uložio žalbu Federalnom sudu u SAD, u namjeri da spreči prodaju nove konzole. Temelj Nintendove tužbe bila je ta da je ime Plejstejšn® njihovo vlasništvo, te da je firma Soni prekršila osnove ugovora. Sudija koji je predsjedao ovom slučaju odbacio je tužbu i nije opunomoćio zabranu prodaje nove igračke konzole koja je konačno izdata 3. decembra u Japanu, i to pod nazivom Plejstejšn.

Hardver uredi

Procesor Plejstejšna je MIPS R3000 – kompatibilan 32 bitni RISC čip sa radnim taktom od 33,8688 megaherca. Čip je proizveden od strane LSI Logic korporacije, prema tehnologiji otkupljenoj od SGI korporacije. Čip sadrži i jedinicu za transformaciju geometrije i jedinicu za dekompresiju podataka. Procesor ima operativne performanse od 30 MIPS-a, sa 132 MB/s bandvita.

Jedinica za transformacije se prvenstveno koristi za 3D instrukcije i time proširuje spektar mogućnosti procesora za rad sa grafikom. Jedinica za dekompresiju podataka se koristi za dekompresiju slika i video snimaka i ima operativne performanse od 80 MIPS-a.

Grafički čip je odvojen od centralnog procesora, ima maksimalu paletu boja od 16,7 miliona, 24-bitnu dubinu boja i podržava rezolucije od 256×224 do 640×480.

Plejstejšn ima 2MB glavne memorije, 1MB video memorije i 512 kilobajta memorije namenjene zvučnom čipu.

CD-ROM drajv je dvobrzinski sa maksimalnom propusnošću podataka od 300 kb u sekundi.

Igre uredi

Zbog odluke o korišćenju CD formata za igre, Soni je u početku uživao ogromnu podršku nezavisnih timova, koji su odbacili Nintendo 64 zbog odluke o korišćenju ketridža. Neki od najvažnijih studija, kao što je Skver Eniks, su u potpunosti odbacili Nintendovu novu konzolu i tako doprineli Sonijevom vrtoglavom usponu na tržištu konzola.

Nakon izlaska Gran Turisma, Final Fantasya VII i VIII, kao i Metal Gear Solida, Sonijeva pobeda je bila zapečaćena. Konzola se, zahvaljujući širokoj lepezi vrhunskih igara, prodavala u ogromnim količinama, dok su se Sega Saturn i N64 morali zadovoljiti preostalim mrvicama.

Ulazak Plejstejšna na tržište je izazvalo okretanje starijoj populaciji, pa je tako Sonijeva konzola imala mnogo veći broj igara namenjenih prvenstveno punloletnoj publici.

Tokom svog životnog veka, za Plejstejšn 1 je objavljeno ukupno 7 978 naslova (računajući igre koje su izašle u više regiona kao samostalne naslove).

Poslednja igra objavljena za Plejstejšn je bila FIFA 2005.

Ukupan broj prodatih igara za Plejstejšn 1, zaključno sa 31. martom 2007. je 962 miliona.

Naslednik uredi

Naslednik Plejstejšna je Plejstejšn 2, konzola koja je puštena u prodaju 2000. godine u Japanu, a koja je kasnije nasleđena od strane Plejstejšn 3 konzole.

Osim ove 2 konzole, Soni je proizveo i prenosnu konzolu pod nazivom Plejstejšn Portable, koja je puštena u prodaju 12. decembra 2004.

Tok produkcije uredi

Proizvodnja Plejstejšna je trajala čitavih 11 godina, tokom kojih je proizvedeno preko 100 miliona primeraka Plejstejšn konzole. Soni je prekinuo proizvodnju 23. marta 2006.

Verzije uredi

 
Plejstejšn sa LCD-om
  • Plejstejšn
  • Net Yaroze (razvojna jedinica namenjena početnicima i entuzijastima u programiranju, iako su postojale posebne verzije za sva tri tržišta, na njoj su se mogle pokretati igre za sve tri regije, pojavila se 1997. godine u crnoj boji)
    • PSOne (umanjena verzija)

Umanjena verzije Plejstejšna je počela sa prodajom 2000. godine.

U odnosu na originalni Plejstejšn, ima upola manje dimenzije i donekle promenjen izgled, koji je sada zaobljen, za razliku od običnog Plejstejšna koji je imao oštre ivice i izgledom podsećao na kvadar.

Ostale promene su uključivale promenu grafičkog interfejsa i promena rasporeda elemenata na matičnoj ploči, kako bi se sprečila instalacija mod čipova.

Spoljašnje veze uredi