iPhone je prvi mobilni telefon tvrtke Apple. Karakterizira ga kapacitivni multi-touch zaslon osjetljiv na dodir pomoću kojeg se upravlja telefonom i unosi tekst s obzirom da ne posjeduje fizičku tipkovnicu nego virtualnu.

iPhone, prvi put objavljen u San Franciscu

Osnovna svojstva uredi

Ovaj vrsta mobilnih telefona ima internet preglednik Mobile Safari, GSM/GPRS/EDGE spojivost, ugrađeni Wi-Fi modul koji podržava (802.11b/g/pre-n) standarde, te Bluetooth 2.1 EDR+ koji se može koristiti isključivo za prijenos audio signala. Posjeduje kameru od 2 Megapixela te službeno ne podržava video snimanje iako postoje neslužbeni načini da se doda mogućnost video snimača.

Dijagonala zaslona je 3.5 inča pri rezoluciji od 480x320 pixela i 163 PPI (pixels per inch). Zaslon koristi jedinstvenu Multi-Touch tehnologiju koja omogućava bilježenje dodira na više točaka odjednom za koju Apple drži patent. Zaslon osjetljiv na dodir koristi kapacitivnu tehnologiju za bilježenje dodira na samom zaslonu promjenom napona na samom ekranu prilikom dodira prsta za razliku od rezistivne koja bilježi sammu snagu dodira. iPhone također sadrži više različitih senzora kao što je senzor za svijetlo koji automatski prilagođava osvjetljenje na ekranu vanjskim prilikama, te senzor za blizinu koji gasi zaslon kada se telefon prinese na uho. Posjeduje i automatski žiroskop koji detektira usmjerenje i inklinaciju samog uređaja te prema tome prilagođava prikaz na zaslonu.

U početku su bila predstavljena dva modela 4GB i 8GB da bi se sa vremenom 4GBa model ukinuo te uveo onaj od 16 GBa

U prodaju je krenuo 29.10. 2007. godine a prestao se prodavati 11.7. 2008. godine kada je zamjenjen novom verzijom imena 3G iPhone.

Sa iPhone-om je predstavljena i potpuno nova mobilna platforma zvana iPhone OS, kasnije iOS, bazirana na Mac OS X operativnom sustavu prilagođenom za mobilne uređaje.

Svojstva uredi

Tehničke karakteristike uredi

  • Display: multi-touch screen, 16M boja, 320X480 pixela, 3,5 inča, senzori za auto rotaciju, senzor za automatsko gašenje ekrana
  • 8 GB memorije
  • GPRS, EDGE, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2,0, USB 2,0
  • HTML (Safari Browser), E-mail
  • 2 MP kamera
  • Google Maps, Widgets, iPod, Kalendar, Editor slika
  • Trajanje baterije: 24 sata slušanje glazbe

Operativni sistem uredi

Sa pojavom iPhone-a 3G, 2008. godine, iPhone je dobio iPhone OS 2 operativni sistem, što je donelo podršku za App Store, tržište aplikacija, na kome se kupuju ili preuzimaju aplikativni programi od raznih izdavača.

Sa iPhone-om 3GS 2009. godine došao je i iPhone OS 3, sa podrškom za pretraživanje aplikacija, Cut/Copy/Paste i obaveštenja. 3.1.3 je poslednja verzija sistemskog softvera za prvi iPhone.

Povezano uredi