American Psycho (film)

(Preusmjereno sa stranice Američki psiho (film))

Američki psiho (engl. American Psycho) je američko-kanadski igrani film snimljen u režiji Meri Haron i premijerno prikazan početkom 2000. godine. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Breta Istona Elisa.

American Psycho
kino-poster
RežijaMary Harron
Producent
Scenario
PredložakAmerican Psycho; autor:
Bret Easton Ellis
Uloge
MuzikaJohn Cale
FotografijaAndrzej Sekuła
MontažaAndrew Marcus
Studio
  • Edward R. Pressman Film Corporation
  • Muse Productions
DistribucijaLions Gate Films
Datum(i) premijere
21. 1. 2000 (2000-01-21) (Sundance)
Trajanje101 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
 Kanada
Jezikengleski
Budžet7 mil. $[2]
Bruto prihod34,3 mil. $[2]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
American Psycho 2 (2002)

Protagonist, koga glumi Kristijan Bejl, je Petrik Bejtmen, mladi, atraktivni biznismen sa Menhetna koji krajem 1980-ih, zahvaljujući dobro plaćenom poslu u banci sa Vol Strita, uživa u luksuzu i lagodnom životu. Radnja prikazuje kako je Bejtmen psihopat koji otrkije sklonost nasilju te počinje činiti seriju sve okrutnijih i grotesknijih ubistava, a na koje ni vlasti ni njegovi kolege, poznanici i prijatelji uopšte ne reaguju.

Američki psiho se najavljivao još od 1992. godine, ali se na samo snimanje čekalo kako kontroverzi vezanih uz književni predložak, optužen za poticanje mržnje i nasilja prema ženama, tako i sukoba rediteljke Heron sa producentima, koji su insitstirali da naslovnu ulogu umesto Bejla dobije Leonardo di Kaprio. Produkcija je započela tek kada je di Kaprio odustao od uloge radi angažmana u filmu Beach. Bejl, koji je inače bio u srodstvu sa Glorijom Stajnem, radikalnom feminističkom publicistkinjom koja je bila kritikovala originalni roman, se intenzivno pripremao za ulogu te je, između ostalog, dosta vremena provodio u teretani kako bi stvorio "savršeno telo", odnosno što uverljivije dočarao narcisoidan lik poput Bejtmena.

Američki psiho je premijerno prikazan na festivalu Sandens, a nakon toga je redovno prikazivan u verziji iz koje su producenti izbacili scenu seksa utroje kako bi od cenzorskog odbora MPAA dobili blaži rejting "R". Film je imao mešane kritike, mada Bejl dobio izuzetne pojvale[3], a kasnije i nominacije za Nagradu onlajn udruženja filmskih kritičara i Nagradu Empajer[4]. Sam Elis nije bio zadovoljan filmom, smatrajući da njegov roman jednostavno "nije bio adekvatan za filmsku adaptaciju". Sa druge strane, Američki psiho je imao više nego dobru gledanost, i priličnu zaradu za niskobudžetni nezavisni film. Godine 2002. je snimljen direct-to-video nastavak pod naslovom Američki psiho 2 sa Milom Kunis u glavnoj ulozi.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Kristijan Bejl Patrik Bejtman
Vilem Dafo Donald Kimbal
Džared Leto Pol Alen
Džoš Lukas Krejg Makdermot
Samanta Matis Kortni Rolinson
Kloi Sevinji Džin
Kara Simor Kristi
Džastin Teru Timoti Brajs
Ris Viderspun Evelin Vilijams

Izvori uredi

Vanjske veze uredi