Ambrose Bierce

Ambrose Bierce

Ambrose Bierce, o. 1866
Biografske informacije
Rođenje Ambrose Gwinnett Bierce
24. jun 1842. (1842-06-24)
Okrug Meigs, Ohio, SAD
Smrt iza 26. decembra 1913;[1]
posljednji put viđen u Chihuahui u Meksiku
Obrazovanje
Zanimanje novinar pisac
Opus
Književni pravac realizam
Književne vrste satira
Znamenita djela
Inspiracija

Ambrose Gwinnett Bierce (24. jun 1842;[2] pretpostavlja se da je umro nakon 26. decembra 1913[1]) bio je američki književnik i novinar, poznat kao autor ratne priče "An Occurrence at Owl Creek Bridge" i satirčkog Đavoljeg rječnika.

Bierce se kao mladić na početku građanskog rata 1861. priključio sjevernjačkoj vojsci, sudjelujući u nekim od najkrvavijih bitaka, a 1864. je bio teško ranjen u glavu u bitci na planini Kennesaw. Ta iskustva, ali i traumatični privatni život - jedan sin mu je izvršio samoubistvo, drugi umro od upale pluća, a od žene se razveo zbog preljuba - su značajno uticali na njegov opus. Bierce je uglavnom pisao na Zapadnoj obali, a od 1887. do 1906. bio jedan od najuticajnijih kolumnista u novinama Williama Randolpha Hearsta.

Krajem 1913. je prešao meksičku granicu kako bi izvještavao o meksičkoj revoluciji; prema nekim navodima se priključio vojsci Pancha Ville, a za njega se više nije čulo. Njegov nestanak predstavlja jednu od najvećih nerazjašnjenih misterija američke književnosti. Tom događaju je meksički književnik Carlos Fuentes 1985. posvetio roman Stari gringo, a po čemu je četiri godine kasnije snimljen istoimeni film u kome Gregory Peck tumači Bierceov lik.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi

Opći
Izabrana djela