Stephen Crane (1. novembar 1871 – 5. jun 1900) bio je američki romanopisac, novelist, pjesnik i novinar. Usprkos kratkog života poznat je po obilnom opusu, odnosno kao vodeći predstavnik realističkog pravca, odnosno ranog naturalizma i impresionizma u američkoj književnosti. Suvremeni kritičari ga smatraju jednim od najvažnijih pisaca svoje generacije.

Formalni portret Stephena Cranea napravljen u Washingtonu u martu 1896.

Crane je bio osmo dijete bogobojaznih roditelja, te odrastao u nekoliko gradova New Jerseya te u Port Jervisu u državi New York. Pisanjem se počeo baviti odmalena te objavio nekoliko članaka dok još nije napunio 16 godina. Iako je upisao fakultet, za njega nije pokazao mnogo zanimanja te je od 1891. godine radio kao pisac i novinar. Craneov prvi roman - Maggie: A Girl of the Streets - se smatra prvim djelom američkog književnog naturalizma. Međunarodnu slavu je, pak, stekao godine 1895. zahvaljujući svom romanu The Red Badge of Courage (Crvena značka za hrabrost), u kome je realistički opisao iskustvo vojnika u američkom građanskom ratu, iako sam nije imao nikakvih vojničkih ili ratnih iskustava.

Godine 1896. Crane je postao sudionikom skandala kada je javno istupio kao svjedok obrane za ženu uhapšenu pod optužbom za prostituciju. Iste godine se novinama ponudio kao dopisnik koji će pratiti kubanski rat za nezavisnost. Dok je čekao za prijevoz na Kubu, u Jacksonvilleu na Floridi je upoznao Coru Taylor, madam lokalnog bordela, a s kojom će biti u ljubavnoj vezi do kraja života. Na putu za Kubu, Craneov je brod potonuo ispred obale Flordie, te je nekoliko dana morao provesti plutajući morem u malom čamcu. Svoja je iskustva kasnije opisao u kratkoj priči "The Open Boat". Pred kraj života je kao dopisnik pratio grčko turski i špansko-američki rat, te zajedno s Corom živio u Engleskoj, gdje se sprijateljio s Josephom Conradom i H. G. Wellsom. Nakon što su mučili financijski problemi i sve slabije zdravlje, Crane je otišao u sanatorij u Schwarzwaldu gdje je umro od tuberkuloze u dobi od 28 godine.

Iako se na kraju života Crane smatrao važnom ličnosti američke književnosti, vrlo brzo je zaboravljen. Kritičari su ga ponovno otkrili tek dvije decenije kasnije. Craneov stil pisanja karakteriziraju detaljni, intenzivni opisi, kao i korištenje posebnih dijalekata i ironije. Česte teme Craneovog opusa su strah, duhovne krize i društvena izolacija. Iako je uglavnom poznat po romanu The Red Badge of Courage, a koji je postao klasik američke književnosti, Crane je poznat po nekonvencionalnoj poeziji i kratkim pričama kao što su "The Open Boat", "The Blue Hotel", "The Monster" i "The Bride Comes to Yellow Sky". Njegov opus je napravio značajan uticaj na kasnije pisce 20. vijeka, od kojih je najpoznatiji Ernest Hemingway.

Izabrana djela uredi

Glavni članak: Opus Stephena Cranea

Eksterni linkovi uredi