Alvise Vivarini

Alvise Vivarini (* Murano, 1442. - † Venecija oko 1505.[1]), bio je venecijanski slikar na prijelazu gotike u renesansu, iz poznate porodice Vivarini uz Giovannija Bellinija najpoznatiji slikar grada na laguni.

Alvise Vivarini
gotika - renesansa
Sacra conversazione, Gallerie dell'Accademia oko 1480. (tempera na drvu 175×196 cm)
Biografske informacije
Rođenje1442., Murano, Mletačka republika[1]
Smrt1505.
Opus
Poljeslikarstvo
PraksaJužna Italija, Venecija, Veneto,
Znamenita djela
Poliptih Duhovi
Influencija

Biografija uredi

 
Raspeće, 1469.-1471. (Museo Poldi Pezzoli -Milano)

Alvise je bio sin Antonija Vivarinija i nećak Bartolomea Vivarinija poznatih venecijanskih slikara, koji su vodili dobro uhodanu slikarsku bottegu u drugoj polovici 15. vijeka[1]. Slikarstvu su ga učili otac i stric, njegovi rani radovi otkrivaju uticaj Giovannija Bellinija i Lazzara Bastianija, u svom kasnijem radu upoznao se sa padovanskim slikarstvom i djelom Mantegne i potpao pod njegov uticaj.

Alviseovo najranije djelo je oltarna pala Poklonstvo Kristu iz 1475. za samostan Montefiorentino (Marche). Između 1483. -1485. radio je u Južnoj Italiji, slikajući oltarne slike u Barletti (1483.) i Napulju (1485]]). Zajedno s Giovannijem Bellinijem je 1488., radio je na slikama (danas izgubljenima) za Duždevu palaču u Veneciji (Salone del Gran Consiglio)[1]. Njegovo posljednje djelo je oltarna pala, za crkvu Santa Maria dei Frari u Veneciji koju je započeo slikati 1503., ali je umro pa ju je završio Marco Basaiti.[1]

U odnosu na svog oca i strica, Alvise je najviše držao korak s vremenom, ugledavši se na ranorenesansne padovanske slikare Mantegnu i Messinu. On se najviše odlijepio od venecijanskog ukusa toga vremena, kao što to zorno pokazuje Portret nepoznatog muškarca iz 1497., (danas u National Gallery London) koji je strogo individualiziran pravi renesansni psihološki portret. Ipak njegove slike još nemaju prozračnost i mekoću sjena kao kod njegova uzora Antonella da Messina, već su ostale pomalo tvrde i ukočene.

Njegove slike, danas se čuvaju u brojnim muzejima širom svijeta; Bode Museum (Berlin), National Gallery of Art (Washington D.C.), National Gallery, London, Gallerie dell'Accademia (Venecija), Museo Poldi Pezzoli (Milano), Pinacoteca di Brera (Milano) i brojnim drugim.

Galerija slika uredi

Povezano uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi