Đovani Belini (poznat i kao Đambelino, ital. Giovanni Bellini, Giambellino, oko 143029. novembar 1516, Venecija) bio je jedan od važnijih italijanskih slikara rane Renesanse. Potiče iz čuvene venecijanske slikarske porodice.

Giovanni Bellini
Renesansa
Dama s ogledalom, Bellinijev prvi ženski akt, napravljen kada je imao 85 godina, circa 1515.
Biografske informacije
Rođenje1430
Venecija
Smrt1560
Nacionalnostitalijanska
Opus
Poljeslikanje
Portret dužda Leonarda Lorediana, 1505

Đovani Belini je bio sin Jakopa Belinija (ital. Jacopo Bellini) i Ane Rinversi (ital. Anna Rinversi), i brat Đentilija Belinija (ital. Gentile Bellini). Njihova starija sestra Nikolosija Belini udala se 1453. za Andreu Mantenju, koji je bio takođe jedan od poznatijih slikara iz Padove, i koji je imao veliki uticaj na Đovanija. U Đovanijevim ranim slikama očigledan je jak uticaj Mantenje (na primer, na slici „Hristos na Maslinovoj gori“).

Đovani je imao sreću da od početka uči slikarski zanat, zajedno sa svojim starijim bratom Đentilijem u radionici kod svog oca Jakopa Belinija, koji je u to vreme smatran za majstora venecijanskog renesansnog slikarstva. Ubrzo se idiferencirala njegova sklonost ka religioznim temama i portretima.

Sveti Franja u ekstazi

Godine 1475. upoznao je Antonela da Mesinu (ital. Antonello da Messina), koji vrši nove uticaje na njegovo slikarstvo: na njegovim slikama preovladava iluminacija. Belini se progresivno oslobađa što se tiče boje u odnosu na crtež, što će kasnije stvoriti i osnovu za nastanak venecijanskog slikarstva 15. veka, poznatog još i kao Činkvečento.

Uglavnom je slikao velike oltarske slike, ali i manje religiozne kompozicije, kao na primer, portret venecijanskog dužda, Leonarda Loredijana. Poznat je kao autor brojnih slika sa motivom Bogorodice sa detetom. Njegova dela izdvajaju se majstorskom upotrebom boja i svetlosti, sa efektima sunčevog svetla i sa njegovim preciznim posmatranjem perspektive.

Pod poznatijim učenicima Belinija pripadali su: Đorđone, Ticijan i Sebastijano del Pjombo.

Đovani Belini je umro 29. novembra 1516. godine u Veneciji.

Od poznatih dela Đovanija Belinija izdvajaju se sledeća:

  • Praznik bogova (1514), Nacionalna galerija, Vašington
  • Bogorodica na livadi (1500—1505), Nacionalna galerija, London
  • Isus na Maslinovoj Gori (1465—1470), Nacionalna galerija, London
  • Dužd Leonardo Loredijan (1505), Nacionalna galerija, London
  • Bogorodica sa drvećem (1487), Nacionalna galerija, Venecija
  • Bogorodica sa svetima (1505), San Zakarija, Venecija
  • Sv.Avgust i sv. Benedikt, Nacionalna galerija, Zagreb

Galerija odabranih djela

Literatura

  • Lazar Trifunović. Galerija evropskih majstora. Beograd, 1965.

Eksterni linkovi