Ahelos (grčki: Αχελώος), u povijesti zvana Aspropótamos ( bijela rijeka), je rijeka u zapadnoj Grčkoj, druga po dužini od svih rijeka u Grčkoj. Za antičkih vremena rijeka je bila granica između Akarnanije i Etolije i vjerovalo se da u njoj živi istoimeni riječni bog. Rijeka protječe kroz četiri grčke periferije; Tesaliju, Epir, Središnju Grčku i Zapadnu Grčku, kod Mesolongija utječe u Jonsko more.

Ahelos , Αχελώος
Lokacija
DržaveGrčka
GradoviAgrinio, Aitoliko, Mesolongi
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Planina Lakmos u Pindskom gorju
2000 m
Ušće
  – aps. visina
Zaljev Patras, Jonsko more
0 m
Dužina217 km
PritokeAgrafiotis, Karpenisiotis, Trikeriotis, Tavropos, Megdova
Hidrologija
Sliv
  – površina

6 329 km²
Ulijeva se uJonsko more
Transport
Plovnostdo brane i umjetnog jezera Stratos.
Karta

Tok rijeke Ahelos rađen po satelitskoj snimci

Najstarije ime rijeke bilo je Thoas, rijeđe je zvana Thestios ili Axenos. Već Herodot je ovu rijeku zvao Ahelos.

Geografske karakteristike

uredi

Rijeka Ahelos izvire na planini Lakmos (ili Peristeri) u Pindskom gorju južno od gradića Mecovo, sjeverozapadno od grada Kalambake i istočno od Janjine u Epiru. Prva veća pritoka je rijeka Aspropotamos (bijela rijeka). Rijeka teče stalno u pravcu juga, ispočetka kroz dugu i usku klisuru, koja se kasnije proširi u kotlinu.

Tok rijeke u gornjem dijelu je granica između Prefekture Arta i Periferije Epir. Daljni tok rijeke tvori granicu sa prefekturom Kardica na istoku, a kasnije između prefektura Etolija i Akarnanija (danas Prefektura Etolija-Akarnija) prema zapadu, a nekoliko kilometara kasnije sa prefekturom Euritanijom na istoku.

U svom srednjem dijelu prima vode značajnih pritoka rijeka; Agrafiotis i Megdova. Kod gorja Panaitoliko, podignuta je brana Stratos i veliko umjetno jezero (široko na pojedinim dijelovima 10 - 15 km).

Zbog izgradnje velike količine brana za hidrocentrale na rijeci i umjetnih jezera; Stratos, Kremasta, Kastrakiou tok rijeke i njeno prirodno korito vrlo je izmjenjeno.

Rijeka se na svom ušću u Jonsko more dijeli u nekoliko grana i tvori veliku deltu - Parakeloitis, koja ima površinu od 300 km ². Delta se nalazi južno od mjesta Ojniada i zapadno od grada Mesolongija i mjesta Etoliko, nedaleko od ulaza u Patraski zaljev, nasuprot otoka Kefalonija.

Rijeka je plovna do brane i umjetnog jezera Stratos.

Privredni značaj rijeke

uredi

1960-tih izgrađena je hidrocentrala Stratos sa velikim akomulacionim jezerom. Ova hidrocentrala danas obskrbljuje strujom centralnu i zapadnu Grčku. Druga velika brana - Katsiki je nešto niže nizvodno. Projekt kojim bi se vode iz gornjeg dijela rijeke Ahelos preusmjerile u ravnice Tesalije radi navodnjavanja, je trenutačno zaustavljen (gradnja brana Sikia i Mesokora).

Vanjske veze

uredi