Agim Çeku

(Preusmjereno sa stranice Agim Čeku)

Agim Čeku (albanski: Agim Çeku) je kosovski političar koji je služio kao premijer Kosova od 2006. do 2008. godine, odnosno bivši komandant Kosovskog zaštitnog korpusa i Oslobodilačke vojske Kosova.

Agim Çeku
right
Rođenje29 oktobar 1960
Ćuška

Čeku je rođen 29. oktobra 1960. godine u selu Čuška kod Peći na. Karijeru je započeo u JNA, pa je nakon dvije godine na Vojnoj akademiji u Beogradu i dvije godine u vojnoj školi u Zadru postao nastavnik u Školi rezervnih oficira. JNA je napustio 1990. godine, a godinu dana kasnije se priključio Zboru narodne garde, koji će kasnije postati Hrvatska vojska.

Početkom 1990-ih je sudjelovao u ratu na prostoru Hrvatske, i godine 1993. je ranjen za vrijeme Operacije Medački džep. U HV je napredovao do čina brigadira.

Početkom izbijanja oružanih sukoba na Kosovu, napušta Hrvatsku i priključuje se redovima OVK. U maju 1999. postaje komandant OVK, a nakon dolaska snaga NATO na Kosovo postaje komandantom Kosovskog zaštitnog korpusa.

Srpske vlasti su Cekua optužile za niz teških zločina počinjenih za vrijeme sukoba na Kosovu, te za njim raspisale međunarodnu tjeralicu. Na temelju tjeralice je dva puta kraće bio uhapšen - prvi put u Ljubljani, drugi put u Budimpešti.

1.3. 2006. je od strane kosovskog predsjednika Fatmir Sejdiu imenovan za kosovskog premijera.