1. kozačka divizija (Nemačka)

Prva kozačka konjička divizija (nem. 1. Kosaken-Kavallerie-Division) je bila jedinica Vermahta sastavljena od kozačkih antisovjetskih dobrovoljaca i regrutovanih zarobljenika Crvene armije.

1. kozačka konjička SS divizija

{{{opis_slike}}}

Segment Nemačkog Vermahta
Lokacija osnivanja Nezavisna Država Hrvatska
Jačina 17.500 vojnika i oficira (4.500 Nemaca i 13.000 Rusa)
Formacija Donska kozačka konjička brigada
Kavkaska kozačka konjička brigada
Kubanska kozačka konjička brigada
55. artiljerijski puk
55. izviđački bataljon
55. inženjerijski bataljon
Komandanti
Komandant general-lajtnant Helmut fon Panvic (nem. Helmuth von Pannwitz)
Angažman
Bitke Operacija Panter
Operacija Weihnachtsmann
Operacija Napfkuhen
Operacija Valdrauš
Prva banjalučka operacija NOVJ
Operacija Kana
Operacija Šah
Operacija Reselšprung
Operacija Bienenhaus
Operacija Wildfang
Druga banjalučka operacija NOVJ
Virovitički mostobran

Borbeni putUredi

 
Pripadnici 1. kozačke divizije

Prva kozačka konjička divizija Vermahta formirana je tokom leta 1943. od kozačkih antisovjetskih dobrovoljaca i odabranih regrutovanih zarobljenika Crvene armije, da bi ubrzo bila upotrebljena u Jugoslaviji.

Pošto je stanje u Hrvatskoj kritično, Hitler je izdao zapovest da se za borbu protiv bandita upotrebi 1. kozačka divizija, a naoružanje za tu diviziju da se upotpuni iz zaplenjenog italijanskog oružja.[1] — Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 14. septembra 1943.

Počev od septembra 1943. nalazi se u sastavu 69. rezervnog korpusa Druge oklopne armije koji je bio zadužen za teritoriju severno od Save. Pored angažovanja u korpusnim operacijama protiv NOVJ u Sremu i Slavoniji, Druga oklopna armija upotrebljavala je delove ove jedinice i u operacijama južno od Save.

Nije ni udovoljeno hrvatskom zahtevu, da se 1. kozačka divizija premesti van Hrvatske, jer su Kozaci postali strah i trepet za hrvatsko stnovništvo. Hitler je podvukao, da je kozačka divizija veoma pouzdana, koja bi se u svakom slučaju borila protiv Engleza. Kozačku diviziju možemo da povučemo tek onda, kada prestanu aktivnosti bandi.[1] — Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od marta 1944.

U novembru 1944. proglašena je SS-formacijom.

U januaru 1945. razvijanjem iz njenog sastava formirana je i Druga kozačka konjička divizija, sa kojom je zajedno sačinjavala 15. kozački konjički korpus. Ratni put završila je u južnoj Austriji, delom zarobljena od Crvene armije, a delom od Britanaca. Britanci su svoj deo zarobljenika predali Crvenoj armiji. Nakon predaje, njeni pripadnici ruske narodnosti su većinom streljani.

IzvoriUredi

PovezanoUredi

Vanjske vezeUredi