Đeram (Beograd)

Đeram ili Stari Đeram, je jedan od beogradskih i zvezdarskih krajeva. Administrativno je podeljen između MZ Vukov Spomenik (njen istočni deo) i MZ Smederevski Đeram (sa južne strane Bulevara, vidi dole). Đeram se graniči sa krajevima: Crveni Krst (jugozapad), Lipov Lad (jugoistok), Lion (istok), Bulbulder i Slavujev Venac na severu. Nekada je istočni deo MZ "Vukov Spomenik" bio posebna MZ "Stari Đeram".[1]

Ime uredi

Kraj je nazvan po đermu, vrsti bunara.

Karakteristike uredi

Naselje je uglavnom stambeno, komercijalni deo je uz Bulevar. Glavna karakteristika kraja je pijaca Đeram, čije je pokrivanje planirano.

Istorija uredi

Danas tek neformalni kraj, Stari Đeram je neko vreme bio jedna od beogradskih opština. Prelaskom sa reona na opštine, Peti reon je 1952-3. podeljen na opštine Stari Đeram i Zvezdara, da bi 1.1.1957. Stari Đeram bio priključen Zvezdari. Danas je sa jugozapadne strane Bulevara preostala MZ Smederevski Đeram.

MZ Smederevski Đeram uredi

"Smederevski Đeram" je jedna od 17 mesnih zajednica Zvezdare, nalazi se sa južne strane Bulevara, nasuprot pijace. Granice su joj: Bulevar Kralja Aleksandra, nekada Revolucije (prema severoistoku i MZ "Vukov Spomenik", čiji je istočni deo nekada bila MZ "Stari Đeram" i prema MZ "Slavujev Potok"), ul. Bregalnička (jugoistok, MZ Lipov Lad), ulice Žička i Vojvode Šupljikca, bivša Žarka Zrenjanina (jugozapad, opština Vračar). Broj stanovnika ove MZ je 2465, prema popisu iz 2002.

Fusnote uredi

  1. Na jednom spisku mesnih zajednica Zvezdare iz 1978. navodi se i "Stari Đeram", sa sedištem u Bulevaru Revolucije 95