Lipov Lad je jedan od beogradskih krajeva i jedna od 17 zvezdarskih mesnih zajednica.

Ime uredi

 
Restoran "Lipov Lad" (zimi, nova zgrada na mestu stare)

Kraj je dobio ime po kafani "Lipov Lad" (skraćeno od "lipov hlad"), oko koje rastu lipe.

Položaj uredi

Kraj se nalazi na oko 2,5 kilometra od centra Beograda. Granice mesne zajednice (MZ) "Lipov Lad" su: Bulevar Kralja Aleksandra, ranije Revolucije (prema severoistoku i zvezdarskoj MZ "Slavujev Potok" odn. Lionu), ul. Stanislava Sremčevića (jugoistok, MZ Vračarsko Polje), ul. Vojislava Ilića (jugozapad, opština Vračar odn. kraj Crveni Krst) i ul. Bregalnička (severozapad, MZ Smederevski Đeram).

Karakteristike uredi

Kraj je uglavnom stambeni, sa višim zgradama i komercijalnim sadržajima uglavnom uz Bulevar. Prema popisu iz 2002., MZ je imala 5162 stanovnika. Kraj je uglavnom izgrađen 1960-tih, sa travnjacima, igralištima i zelenilom između zgrada. Kafana "Lipov Lad" (nova zgrada), po kojoj je kraj dobio ime, nalazi se u zapadnom delu MZ, uz Bulevar.

Peti Park uredi

Peti Park ili Parkić je mala zelena površina u severoistočnom kutu MZ, na uglu ulica Stanislava Sremčevića i Despota Olivera, bivša Toneta Tomšiča. Gradska vlada je tu sredinom 2005. isekla drveće zbog gradnje tržnog centra. Lokalno stanovništvo je protestovalo, želeći da sačuva zelenu površinu, tako da je i policija morala uredovati. Gradska vlada je tvrdila da je površina bila namenjena za gradnju još 1980-tih a da je mini-park bio samo privremeno rešenje. Lokalno stanovništvo je dobilo podršku ostalih Beograđana i nekih slavnih ličnosti i rok grupa. U januaru 2008. zvezdarska opština je posadila 31 jelu u pokušaju da očuva park.

U popularnoj kulturi uredi

U filmu "Ko to tamo peva", dok putnici autobusa hodaju u učiteljevoj pogrebnoj povorci, Pevač (Dragan Nikolić) kaže Mladi (Neda Arnerić): "Zakasniću na audiciju za pevače u Lipovom Ladu. To je najbolji restoran u Beogradu".

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi