Čudesna šuma (eng. The Elm-Chanted Forest) je dugometražni crtani film iz 1986. godine snimljen u suradnji između Hrvatske (onda kao dijelom SFRJ) produkcijske kuće Croatia Film i američke Fantasy Forest. Ovaj crtani film se smatra jednim od najpopularnijih na području bivše Jugoslavije.

Čudesna šuma
RežijaMilan Blažeković
Doro Vlado Hreljanović
ProducentDoro Vlado Hreljanović
Vlado Terešak
ScenarioSunčana Škrinjarić
Fred Sharkley
UlogeJosip Marotti
Ljubo Kapor
Ivo Rogulja
MuzikaDenis Leogrande
Živan Cvitković
Arsen Dedić
FotografijaErnest Gregl
MontažaZlata Reić
Datum(i) premijere1986.
Trajanje85 min.
Zemlja SFR Jugoslavija
 Sjedinjene Američke Države
Jeziksrpskohrvatski
engleski
Čudesna šuma na Internet Movie Database

Film su režirali Milan Blažeković i Doro Vlado Hreljanović. Scenarij je napisan prema originalnoj priči Sunčane Škrinjarić. Prvi je hrvatski dugometražni crtani film.

Sadržaj uredi

Radnja se odvija u Čudesnoj šumi, mjestu punom sretnih životinja, koju štiti čarobni hrast koji, navodno, pruža zaštitu svakome tko se skloni ispod njega. Jednog dana, u šumu dolazi slikar Paleta koji zaspi ispod čarobnog hrasta. Kad se probudi, saznaje da mu je hrast dao moć sporazumijevanja sa životinjama, i da stvara čarolije svojim kistom. Ubrzo upoznaje neke od stanovnika šume kao što su dabar Oštrozub, medvjed Mate, lisica Lili i ježevi Do, Re i Mi.

U međuvremenu, zli se Kaktus Car koji vlada šumom zabrinjava zbog slikarovog dolaska u šumu, jer će po proročanstvu čovjek dokrajčiti vlast kaktusa, i šalje svog dvorskog čarobnjaka Štapića da dovede slikara. Međutim, poslije nekoliko neuspjelih pokušaja, Štapić se pridružuje družini koja čuva slikara. Vidjevši da ga je Štapić izdao, Kaktus Car odlučuje uništiti cijelu šumu ukoliko se slikar ne preda. Ali, svi njegovi pokušaji uništavanja šume su neuspjeli zbog slikarovog čarobnog kista. Međutim, slikar saznaje da će njegove moći trajati samo do zore. Kasnije, u razgovoru sa životinjama u šumi, slikar dolazi na ideju da je Kaktus Car zao jer nikada nije procvjetao. Štapić, nakon brojnih problema, uspjeva napraviti napitak od kojeg bi Car procvjetao. Družina uspjeva ući u Kaktusov dvorac i napoji ga napitkom, od kojeg Car zaista procvjeta i postane dobar, a tako i čitava šuma. Film završava slikarovim napuštanjem šume, dok ga njegovi šumski prijatelji pozdravljaju pjesmom.

Glasovi uredi

Kritike i prihvaćenost filma uredi

Iako film nije bio najbolje prihvaćen u SAD-u zbog djetinjaste priče i animacije koja je bila niže razine u usporedbi s američkom, film je i dan-danas veoma popularan i poštivan u zemljama bivše Jugoslavije zbog bajkovite priče prikladne za djecu, simpatičnih likova, i animacije koja je onda bila veliki pomak za Hrvatsku i susjedstvo.

Crtani film je 1989. godine dobio nastavak Čarobnjakov šešir koji je snimljen u potpunosti u Hrvatskoj (onda još u SFRJ).

Vanjske poveznice uredi