Vladimir Puhalo

Vladimir Puhalo (Borovo-naselje, 12. rujna 1947. - Zagreb, 26. srpnja 2009.) je bio hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, pjevač, plesač i teniski trener.

Vladimir Puhalo
Rođenje 12. rujna 1947.
Borovo-naselje, Hrvatska
Smrt 26. srpnja 2009.
Zagreb, Hrvatska

Životopis uredi

Počeo se baviti glumom još u srednjoškolskoj dobi, dok je pohađao gimnaziju. Bio je jedan od najpoznatijih članova Dramskog studija Zorin dom u Karlovcu. Studirao je na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju gdje je i diplomirao.[1] Prvi posao je imao u kazalištu u Subotici gdje je ostvario niz vrlo zapaženih uloga.[1]

Glumio je u više televizijskih serija, kao što su Gruntovčani, Kapelski kresovi, Pozitivna nula, Kad ftičeki popevleju, Smogovci, Nepokoreni grad, a na filmu je glumio u domaćim filmovima i u koprodukcijama inozemnih filmskih kuća sa bivšom SFRJ. Kao kazališnom glumcu mu je matičnim kazalištem bilo kazalište Komedija. Značajnije i zapamćene uloge su mu bile u Gubec-begu, Jalta, Jalti, O'Kaju, Zlatnim dečkima, Guslaču na krovu i mnogim drugima.

Hrvatskoj javnosti je ostao najpoznatiji njegov glas kojeg je posudio likovima iz crtanog filma. Najpoznatiji likovi kojima je posudio glas su Zekoslav Mrkva (slavna poštapalica "Kaj te muči, Njofra?") i Japanska buba.

Umro je u 62. godini od posljedica srčanog udara[1] nakon dugogodišnje mukotrpne borbe s bipolarnim poremećajem (maničnom depresijom).

Zanimljivosti uredi

Bavio se tenisom, a bio je i profesionalni teniski trener. U Americi je zajedno s obitelji proveo nekoliko godina tijekom 80-ih, gdje je vodio Four Seasons Tennis akademiju.

Filmografija uredi

Televizijske uloge uredi

Filmske uloge uredi

Sinkronizacija uredi

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi