Čaršijska džamija u Nevesinju

Čaršijska džamija u Nevesinju (Sinan Kadi efendijina ili Čučkove džamija) je smještena u centru grada, u Višnjevoj mahali. Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 30. augusta do 5. septembra 2005. godine donijela je odluku da se Čaršijska džamija proglasi za Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo (predsjedavajuća) i Tina Wik.[1] Nacionalni spomenik čine džamija sa grobljem i zidom.

Historija uredi

Jedna od džamija koje Evlija Čelebija spominje jeste i Čaršijska džamija, smještena u Višnjevoj (bivšoj Sinan-begovoj) mahali, u centru Nevesinja. Podigao ju je Sinan efendija, rodom Nevesinjac i po zanimanju kadija. Uz džamiju je, sagradio i mekteb. Nije poznato kada je džamija sagrađena jer nije sačuvan bilo kakav dokument koji o tome govori. Pretpostavlja se da je džamija sagrađena u prvoj polovini 16. vijeka. Bila je pokrivena olovom. Prvobitno je imala kamenu munaru, visoku oko dvanaest metara.

Džamija je zapaljena 29. augusta 1875. godine, za vrijeme Hercegovačkog ustanka 1875-1878. god, kada su ustanici upali u Nevesinje. Tom prilikom je ubijeno nekoliko vjernika koji su pokopani u malom groblju pored džamije. Obnovljena je oko 1880. godine sredstvima hadži Derviš Čučka i od tada se zove Čučkova džamija. Prilikom ove obnove nije sagrađena munara uz džamiju. Džamija je zatvorena oko 1930. godine. Nakon II svjetskog rata korištena je kao magacin. U posljednjem ratu nije rušena ali je značajno oštećena.

Objekat Čučkove džamije je obnovljen zahvaljujući angažmanu Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Muftijstva mostarskog te sredstvima prikupljenim od vjernika i humanitarnih organizacija 2009.godine.[2]

Opis uredi

Prema konceptu prostorne organizacije Čaršijska džamija u Nevesinju pripada jednoprostornim džamijama sa otvorenim trijemom. Natkrivena je četverovodnim krovom.

Dimenzije objekta, mjerene izvana, iznose oko 13,0 x 10,0 m (dimenzije mjerene sa trijemom). Džamija ima kamene zidove, iznutra krečene

Literatura uredi

  • Hivzija Hasandedić - Muslimanska baština u istočnoj Hercegovini, El Kalem, Sarajevo, 1990.
  • Evlija Čelebija - Putopis, Izdavačko preduzeće Sarajevo Publishing, Sarajevo, 1996.

Reference uredi

  1. „Čaršijska džamija u Nevesinju”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2016. [mrtav link]
  2. „Sinan Kadi efendijina - Čučkova džamija”. Arhivirano iz originala na datum 2021-06-03. Pristupljeno 2021-06-03.