Zip uređaj je uređaj za snimanje podataka na Zip medije. Predstavljen je kasne 1994. od strane kompanije Iomega. Prvobitni kapacitet je iznosio 100 MB, ali kasnije verzije su donijele kapacitete od 250 MB pa do 750 MB. Današnji kapacitet Zip disketa iznosi 1 GB i 2 GB.

Eksterni Zip uređaj
Izgled Zip diskete

Format je postao popularan jer je nudio veći kapacitet of flopi uređaja, ali nikada nije ostvario prednost ili postao standard. Danas je u velikoj mjeri potisnut od strane flash uređaja, kao i CD i DVD medija. Zip disketa je po veličini slična flopi disketi i iznosi 9 cm (3,5").

Interni uređaji koriste IDE i SCSI sučelje, dok eksterni mogu koristiti SCSI ili USB sučelje ili paralelni port. Neki moderni BIOS-i još uvijek podržavaju pokretanje kompjutera (bootanje) Zip uređajem preko USB ili ATAPI sučelja.

Prodavanje uredi

Zip uređaji originalno su se dobro prodavali nakon njihovog predstavljanja 1994. godine, zbog, za ono vrijeme, niske cijene i velikog kapaciteta. Uređaj bi se inicijalno prodavao za malo ispod 200 dolara s jednom ladicom, a dodatna ladica s dodatnih 100 MB za 20 dolara. U ovo vrijeme tvrdi diskovi su imali kapacitet od otprilike pola gigabajta (500 MB), a cijena im je bila oko 200 dolara, tako da je pravljenje sigurnosnih kopija podataka (backupiranje) sa Zip uređajima bilo veoma ekonomično za kućne korisnike. Neki su proizvođači kompjutera, primjerice Dell i Apple Inc. stavljali interni Zip uređaj u svoje kompjutere. Tijekom sljedećih nekoliko godina opadale su cijene dodatnih ladica kako ih je sve više tvrtki počelo nabavljati. Nabavljači su bili Fujifilm, Verbatim, Toshiba i Maxell. Tvrtke Epson i Nec isto su proizvodile licencirani 100-megabajtni model sa svojim imenom brenda.

Ipak, popularnost Zip uređaja počela je naglo opadati u periodu od 1999. do 2003. godine jer su Zip uređaji imali sada već relativno visoku cijenu po megabajtu u odnosu prema padajućim cijenama tada novih CD-R i CD-RW diskova.

U rujnu 1998. godine poduzeta je reprezentativna akcija suda protiv Iomege zbog greške Zip uređaja koja je nazvana klik smrti (engl. click of death).

2006. godine časopis PC World ocijenio je Zip uređaj kao 15. najgori tehnološki proizvod svih vremena od njih 25.[1] Ipak, 2007. godine, isti je časopis ocijenio Zip uređaj kao 23. najbolji tehnološki proizvod svih vremena od njih 50.[2]

Unatoč svemu, Zip uređaje i danas koriste retro kompjuterski entuzijasti.

Izvori uredi

  1. „PC World: The 25 Worst Tech Products of All Time”. Arhivirano iz originala na datum 2012-08-28. Pristupljeno 2011-07-22. 
  2. „PC World: The 50 Best Tech Products of All Time”. Arhivirano iz originala na datum 2011-03-14. Pristupljeno 2011-07-22. 

Vanjski linkovi uredi