Z1 televizija (nekad Zagrebačka televizija i TV Sljeme) je lokalna komercijalna TV postaja iz grada Zagreba u Republici Hrvatskoj.

Zagrebačka televizija
Vrsta emitiranja Televizija
Zemlja  Hrvatska
Vlasnik Pevec d. d.
Razina Gradska
Početak emitiranja 30. srpnja 2004.
Raniji nazivi Zagrebačka televizija, TV Sljeme
Službena stranica z1.com.hr

Druga zagrebačka televizija – TV Sljeme – s eksperimentalnim emitiranjem započela je 30. srpnja 2004. godine s koncesijom za grad Zagreb. Prvi glavni urednik bio je Branko Kuzele koji je i danas urednik. Današnji glavni urednik je Franjo Gregurić.

Početkom 2006. godine Z1 televizija promijenila je vlasničku strukturu i uvela novu programsku shemu u kojoj se posebna pozornost obraća informativnom i zabavnom programu.

Z1 je prva među hrvatskim televizijama uvela i mogućnost javljanja uživo koristeći 3G mobilnu tehnologiju. Reporteri se tako javljaju s terena putem mobilnih telefona sa video opcijom.

Na zagrebačkoj televiziji između ostalih emisija nalaze se ili su se nalazile i Noćna mora Željka Malnara, prijenosi NFL-a, Večernji pressing Nevena Cvijanovića, Vježbanje demokracije Branka Vukšića, Index, Sport Nedjeljom u 13:30, Ćiroskop Miroslava Blaževića, Opasne veze Tihomira Dujmovića, Rubala show dr. Drage Rubale itd.

Pokrivenost uredi

Signalom s RTV Tornja na Sljemenu u multipleksu D na K42 UHF-a Z1 se može pratiti na cijelom području digitalne regije D4 (Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska županija, dio Sisačko-moslavačke županije i dio Karlovačke županije. Z1 se može također pratiti i u drugim krajevima Hrvatske, preko MaxTV-a i DIGI TV-a.

Z1 danas emitira svoj program nekodirano i putem satelita Eutelsat 16A na poziciji 16° istočno (DVB-S2 11637 H, SR 30000, FEC 5/6), pa je tako dostupna u cijeloj Europi.

Kontroverze i zabrane emitiranja uredi

Prva zabrana emitiranja Z1 televizije donesena je 22. siječnja 2016. godine zbog govora mržnje u emisiji Markov trg. Odluku o prestanku emitiranja programa donijelo je Vijeće za elektroničke medije nakon što je voditelj Marko Jurič emisiju Markov trg odjavio riječima: “Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom: budite oprezni budući da je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi, oštar četnik u blizini'". Vijeće je navedeno okarakteriziralo kao "pogodovanje poticanju i širenju mržnje ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla.. (...)". Privremeno oduzimanje koncesije započelo je 26. siječnja 2016. godine u 00:00 sati te je zabrana trajala tri dana.[1] Zbog navedene odluke, oko pet tisuća prosvjednika skupilo se ispred zgrade Vijeća i burno negodovalo zbog navedene odluke.[2]

Druga zabrana emitiranja donesena je u 2018. godini zbog govora mržnje utvrđenoga u emisiji Bujica voditelja Velimira Bujanca od 5. studenoga 2018. godine. Zabranu emitiranja osim Z1 televizije, dobile su i ostale partnerske televizije koje su emitirane navedenu emisiju: SBTV, Osječka televizija, Srca TV, Adriatic TV i TV Jadran. Zbog emitiranja i reprize emisije Z1 televizija kažnjena je s 24 sata zabranom emitiranja programa na dan 3. prosinca 2018. godine.[3]

Izvori uredi

  1. Vijeće za elektroničke medije privremeno gasi Z1 zbog govora mržnje. vecernji.hr. Večernji list (22. siječnja 2016.). Preuzeto 28. studenog 2018..
  2. Prosvjedovalo više od 5.000 ljudi: Bujanec Mirjani Rakić poklonio šajkaču. net.hr. Net.hr (26. siječnja 2016.). Preuzeto 28. studenog 2018..[mrtav link]
  3. Vijeće za elektroničke medije privremeno oduzelo koncesije nakladnicima televizija zbog govora mržnje - Agencija za Elektroničke Medije.hr. web.archive.org (2018-11-26). Archived from the original on 2018-11-26. Preuzeto 2021-03-14.

Vanjske poveznice uredi