Yamasee (Yamassee, Yemassee), pleme američkih Indijanaca porodice Muskhogean kojima je najraniji poznati dom bio područje kod rijeke Savannah u Georgiji i susjednoj Floridi[1], a nekoć ih je bilo i u Alabami nedugogo nakon 1716[2] i Južnoj Karolini[3]. Prvi puta spominje ih 1521. jedan indijanski rob iz plemena Waccamaw, Francisco de Chicora, pod imenom Yamiscaron. Od nekadašnjih 2000 (1650.) oni će do 1730. nestati kao samostalno pleme i priključiti se Seminole i Creek Indijancima, gdje još imaju potomaka. Seminole banda poznata kao Oklawaha, Ocklewaha ili Ocklawaha porijeklom je od Yamaseeja koja im se pridružila 1730. i danas se nazivaju Ocklawaha Band of Yamasee Seminole ili Ocklewaha Band of Yamassee Seminole.

Ime uredi

Ime yamasee, i ostale varijante dolaze iz muskogee riječi yamasi = 'gentle' . Oblik yamiscaron kojeg navodi Francisco de Chicora, mođda je iz siouan ili timuquanan dijalekta, jer nema glasa r u nijednom od muskhogean jezika.

Sela uredi

Sela ili naselja Yamaseeja podijeljena su do Yamasee rata 81715) na Gornje i Donje gradove, to su:

Gornji gradovi (Upper Towns):

  • Huspaw, blizu Huspaw Creek između rijeke Combahee i Whale Brancha.
  • Pocotaligo, kod rijeke Pocotaligo.
  • Sadkeche, možda blizu Salkehatchie.
  • Tomatly, blizu Tomatly, okrug Beaufort, Južna Karolina.
  • Yoa, blizu Huspawa. Ovo je izgleda bilo selo nekog istoimenog plemena nepoznatog porijekla koje im se pridružilo 1703

Donji Gradovi (Lower Towns):

  • Altamaha, loakcija nepoznata.
  • Chasee, lokacija nepoznata.
  • Oketee, možda u okrugu Jasper ili Beaufort u Južnoj Karolini.
  • Pocasabo.
  • Tulafina (?), možda blizu Tulafinny Creeka, estuarij rijeke Coosawhatchie u okrugu Jasper.

Bande uredi

Po imenu je poznata banda Yamacraw koja od kasnih 1720.-tih do sredine 1740.-tih živi u području rijeke Savannah, i kojima je poznat poglavica Tomochichi.

Povijest uredi

Uspostavljanjem španjolskih misija u kasnom 16. stoljeću Yamasee žive pod vlašću Španjolaca na tlu Georgije i susjedne Floride i tu će ostati sve do 1687. kada iz nezadovoljstva napuštaju teritorij koji ovi drže i odlaze na područje današnje Južne Karoline koja je pod engleskom kontrolom. Isprva su možda u mirnim odnosima sa Englezima, ali kasnije će se pogoršati. U prvim godinama 18. stoljeća, između 1702. i 1708. Englezi će organizirati tri ekspedicije za lov na indijanske robove, prvenstveno na plemena Yamasee, Apalachee i Timucua. Glavni centar prodaje robova bijelim naseljenicima u Karolini bio je Charlestown u koji je dovedeno oko 1,400 ljudi iz sedam velikih indijanskih sela. Indijanci izgleda nisu bili baš pogodni sa pomoć bijelim farmerima pa su prodavani i Creek Indijancima, koji su pomagali Engleze u ovakvim pothvatima. Godine 1715. sve će završiti pokoljem oko 200 engleskih naseljenika i potrajat će do 1718., nakon čega će biti protjerani natrag na područje Floride, gdje će se udružiti sa Španjolcima u borbi protiv Engleza. Njihovo naselje kod današnje St. Augustine 1727 Englezi će napasti i uništiti. Ostaci su se 1730. ujedinili sa Seminolama, čiji se potomci danas nazivaju Oklawaha ili Ocklewaha.

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi