Wu (吳) je bila država u Kini za vrijeme Period Proljeća i Jeseni. Država Wu se nalazila na ušću rijeke Yangtze (Chang Jiang) istočno od [[Država Chu]|države Chu]]. Drevni kineski historičari su je smatrali polu-barbarskom. Glavni grad joj je bio Suzhou.

Proljeće i Jesen
Cai
Cao
Chen
Chu
Hua
Jin
Lu
Qi
Qin
Shu
Song
Wei
Wu
Yan
Yue
Zheng
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Prema Sima Qianu, vladari Wua su tvrdili da potječu od Taiboa, starog strica kralja Wena od Zhoua. Shvativši da je mlađi brat Jili mudriji od njega, odnosno da više zaslužuje prijestolje, Taibo je pobjegao u zemlju Wu i tamo se naselio. Tri generacije kasnije je kralj Wu od Zhoua pobijedio posljednjeg kralja dinastije Shang te dao feud nasljednicima Taiboa u Wuu.

Država Jin je pomogla Wuov uspon kao vrijedan saveznik protiv države Chu. Wu se protiv Chua pobunio godine 584. pne. Poticaj je dao Wuchen, ministar države Jin koji je prije toga prebjegao iz Chua.

Poslije toga je Wu stalno prijetila Chuu sa jugoistoka. Wu je njegovao dobre odnose s vazailma Chua u dolini Yangtze kako bi oslabio vlast Chua. Godine 506. pne. Wu je pokrenuo iznenadni napad na Chu i zauzeo njen glavni grad. Poslije toga je Wu nakratko bila najmoćnija kineska država, te je između ostalog vodila pohod protiv države Qi godine 484. pne.

Wu je, pak, bila pod prijetnjom mlade Države Yue s juga, a koja je saveznika našla u Državi Chu. Iako je Wu pobijedila Yue u velikoj bitci 494. pne. nije uspjela pokoriti tu državu, dijelom i zato što je Yue podmitila važnog ministra Wua. Godine 482. je Yue, dok je Wu vodila pohod na sjeveru, izvršila iznenadni napad i zauzela glavni grad Wua. Na kraju je Država Yue pokorila Državu Wu godine 473. pne.


V. također uredi

  Ovaj članak sadrži kineski tekst.
Bez pravilne podrške za renderiranje, možete vidjeti upitnike, kvadrate i druge simbole umjesto kineskih znakova.

Reference uredi